Развалените яйца са изключително опасни за здравето, затова е много

...
Развалените яйца са изключително опасни за здравето, затова е много
Коментари Харесай

Как да разберете дали яйцето е развалено, без да го чупите?

Развалените яйца са извънредно рискови за здравето, по тази причина е доста значимо да не се употребяват и даже при най-малкото подозрение, че нещо с яйцето не е наред, то би трябвало да се изхвърли.

Как обаче да разпознаем, че едно яйце е развалено? Най-лесният метод за това е като се счупи и помирише – миризмата му е зловонна и по никакъв метод не може да се обърка.

Ако не желаете да счупите яйцето, ви предлагаме други метод за различаване. Напълнете купа със студена вода и пуснете съмнителното яйце вътре в нея.

Ако е развалено, то ще изплува на повърхността, което значи, че незабавно би трябвало да го хвърлите. Прясното яйце ще падне на дъното на купата. Това е доста елементарен метод да разпознаете годно или негодно е яйцето.

Ако оставите яйцата отвън хладилника, само че на хладно място, могат да престоят до десетина дни, в случай че са сурови и до три дни, в случай че са сварени. Ако си вземете варени яйца за пикник или в сандвич (на открито), имайте поради, че те се скапват до 24 часа, в случай че не ги държите в хладилна чанта. В ледник суровите яйца устоят до 6 седмици.

Препоръчително е да ги поставите в най-долната част на хладилника, а не на малката врата. След едно денонощие отвън хладилника, свареното яйце не е рисково за консумация, само че към този момент е изгубило скъпите си качества и не е потребно. Пържените яйца могат да се съхраняват до няколко часа в хладилника. Супи и ястия с яйца би трябвало да се оставят в хладилника и да се употребяват до 36 часа след приготвянето им.

Все пък първият способ с чупенето на яйцето и неговото помирисване е най-сигурен. Важно е да се знае, че жълтъкът на едно прясно яйце има прекрасен оранжев или яркожълт цвят. Свежото яйце в никакъв случай не мирише на нещо необичайно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР