Течащи и пробити тавани, разбити плочки, боклуци и неприятна миризма.

...
Течащи и пробити тавани, разбити плочки, боклуци и неприятна миризма.
Коментари Харесай

Столични подлези в критично състояние

Течащи и пробити тавани, разрушени плочки, отпадъци и неприятна миризма. Това са единствено част от трудностите, с които столичани се сблъскват всеки ден, до момента в който минават през някои от софийските подлези. Един от най-проблемните е този на булевардите " България " и " Гоце Делчев ", прекосяван от стотици жители всекидневно, в опит да стигнат до спирките на градския превоз.

" Притеснявам се, виждам по-бързо да минавам ", сподели Димитър Македонски.

" Освен таванът, който си пада самичък и в случай че минем, можем да пострадаме, да ни падне окаченият таван, тук да не приказваме и за мръсотията. Нито мият, нито метат, в този момент ние ли да дойдем, жителите да си изметем и почистим? ", пита Малинка Андрова.

Искра Накева работи в магазин в подлеза от 5 години - през тях е ставала очевидец единствено на козметични поправки на подземното оборудване. Промяна в неприятното му положение обаче няма.

" Този подлез е към този момент рисков. Той е рисков и за нас, работещите, рисков е и за преминаващите. Тук всичко се разрушава, покривът пада непрестанно, има разрушени павилиони, които са цялостни с отпадъци и в тях спят клошари. При всеки един дъжд тук се образува някакво генерално наводняване, вследствие на което магазини се наводняват, ето тук тази настилка е разрушена вследствие на изригване на канализационни води ", разяснява Искра Накева.

Преминаващите хора би трябвало да се оглеждат и в краката си, и над главите си, твърди служителят.

" Част от покривна структура, която беше разрушена при едно от последните наводнения, може би преди 3 - 4 месеца, много преди Коледа беше ", заключи Искра Накева.

И добавя: " Тая ламарина се появи относително скоро, може би при предходното захлаждане и снеговалежи. Непрекъснато тези плоскости са изкривени, разместени и в случай че не го наместим ние или просто не го бутнем да падне, ще падне на някой на главата.

Българска национална телевизия: А Вие по какъв начин успявате да ги наместите?

- Евентуално с някаква... с дръжката на метлата, с дълга ръкохватка. Това, което в подгизнало от вода, за това нищо не може да се направи, то просто ще падне в един миг. "

Проблем има и по отношение на чистотата - празните пространства, които не са отдадени на търговци тънат в бедност. Отпадък се изхвърля и от минувачи, и от бездомни хора, които нощуват в обектите. Замърсено е и в различен подлез на Бул. " България ", този който го свързва с ул. " Тодор Каблешков ". Неприятна миризма и надписи по стените чакат жителите в асансьорите в оборудването.

" Спомням си, че като беше по-топло времето, някъде лятото, вършиха ремонт, имаше изкопни действия. Голям е контрастът, тъй като по едно и също време има огромно изкуство графити, идваха от света хора, рисуваха доста красиви неща, а в това време се вижда положението на този подлез - не е цветущо ", съобщи Мариян Дончев.

Макар и с графити и по-добре осветлен в съпоставяне със прилежащия, този подлез също е с злепоставен таван. Търговци от подземните магазини настояват, че младежи чупят металните структури, а неналичието на изолираност предизвиква сриване на окачените панели.

" Когато не се поддържа едно нещо регулярно, се стига до този миг ", уточни Снежана Найденова.

От районната администрация на регион " Триадица " от години сигнализират за незабавната потребност от средства за повсеместен ремонт на подлезите, които до този миг са претърпели единствено декоративни промени. В позиция до " Денят стартира " те показват, че работят в тясно съдействие със Столична община за осъществяване на плануваните поправки на подлезите. Тяхното финансиране ще бъде обезпечено от Следствен отдел към окръжна прокуратура, както и ще бъдат обезпечени средства за правене на планове за главен ремонт на подлеза на бул. " България " и бул. " Гоце Делчев ", както и на подлеза при бул. " България " и бул. " Тодор Каблешков ". Кога обаче Столична община ще отпусне средствата и в какъв размер ще са те, остава неразбираемо. Причината - общината към момента няма гласуван бюджет за тази година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР