Разузнавателните служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която

...
Разузнавателните служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която
Коментари Харесай

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Разузнавателните служби в Чехия разкриха финансирана от Москва мрежа, която е разпространявала съветска агитация и се е опитвала да прокара проруско въздействие в Европа. Това разгласи министър председателят Петр Фиала пред публицисти, предава Reuters.

Групата е употребила новинарски уебсайт, основан в Прага, под името " Гласът на Европа " (Voice of Europe), с цел да популяризира информация, която да разубеждава и да слага под подозрение изпращането на военна помощ за Украйна.

Фиала съобщи, че Чешката осведомителна работа за сигурност (BIS) е открила, че проруската мрежа се е отдала на действия, които " биха имали съществено влияние върху сигурността на страната и Европейски Съюз ".

" Тази група се опитваше да прави интервенции и действия на територията на Европейски Съюз, ориентирани против териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна ", сподели министър председателят.

По думите му активността на групата е " достигнала и до Европейския парламент ", само че той отхвърли да разкрие повече детайлности към това. Съобщава се, че мрежата се е опитвала да повлияе на публичното мнение към идните европейски избори.

По този мотив държавното управление глоби двама души по обвинявания за пробутване на проруско въздействие в Европа. Единият от тях е проруският украински политик Виктор Медведчук, който е финансирал скрито дейностите на уеб страницата " Гласът на Европа ", като в това число е осигурявал и финансова поддръжка за европейски политици.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР