Разумно оправдание на тази война няма, пишат руски учени и

...
Разумно оправдание на тази война няма, пишат руски учени и
Коментари Харесай

Руски учени: войната срещу Украйна е цинично предателство


" Разумно опрощение на тази война няма ", пишат съветски учени и научни публицисти в отворено писмо, с което се изправят против Путин.

" Решително протестираме против започнатите от армията на нашата страна военни дейности на територията на Украйна. Тази съдбовна стъпка води до големи човешки жертви и подкопава устоите на одобрената система за интернационална сигурност. Отговорността за предизвикването на нова война в Европа е напълно на Русия ", пишат в отворено писмо съветски учени и научни публицисти.
Редакцията предлага
Те означават още, че за тази война няма никакво рационално опрощение. " Опитите за показване на обстановката в Донбас като мотив за започването на военна интервенция не будят никакво доверие. Очевидно е, че Украйна не съставлява опасност за сигурността на нашата страна. Войната против нея е неоправдана и явно безсмислена. " Авторите на писмото декларират и, че " започването на война поради геополитическите упоритости на управлението на Руската федерация, която се оставя да бъде направлявана от съмнителни историософски мечти, е цинично изменничество на нейната памет ".

" Уважаваме украинската държавност, която се опира на действително функциониращи демократични институции. Отнасяме се с схващане към европейския избор на нашите съседи. Убедени сме, че всички проблеми в връзките сред нашите страни биха могли да бъдат позволени по кротичък път ", споделят учените и публицистите в писмото.

Тяхното мнение е, че със започването на войната Русия се е обрекла на интернационална изолираност и се е трансформирала в страна-аутсайдер. Оттам нататък учените не биха могли да работят обикновено, откакто нямат опция за съдействие с сътрудниците си от другите страни. Изолацията на Русия от света ще докара до последваща културна и софтуерна деградация на страната, при цялостна липса на позитивни вероятности. " Войната в Украйна е стъпка наникъде. "

В края на писмото си учените и публицистите упорстват за неотложно преустановяване на всички ориентирани против Украйна военни дейности. " Призоваваме за спазване на суверенитета и териториалната цялост на украинската страна. Искаме мир за нашите страни. "

Писмото е подписано в това време от съвсем 400 учени, измежду които 65 членове на Руската академия на науките.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР