Разумно ли е да заключите лихвен процент по ипотека днес? 3 причини, поради които може да си струва

...
След месеци на обнадеждаващи признаци, че инфлацията най-накрая се охлажда,
Коментари Харесай

След месеци на обнадеждаващи признаци, че инфлацията най-накрая се охлажда, нов доклад показа, че тя се е повишила отново през юли. Тъй като референтният лихвен процент вече е на 22-годишен връх, а лихвените проценти по ипотечните кредити са най-високите от 2000 г. насам, много купувачи може да изберат да седят отстрани и да изчакат лихвената среда да се подобри. Въпреки това, няма ясна представа кога това подобрение наистина ще се случи. Нито експертите знаят колко дори ще паднат лихвите. Тъй като тази прогноза е неясна, все пак може да има смисъл купувачите да действат сега.

Да, днешният пазар за закупуване на жилища може да не е за всеки (ограниченият инвентар също не е помогнал). Но за някои избрани купувачи все още може да има смисъл да действат сега. Едно от първите умни неща, които могат да направят, е да фиксират ипотечен процент.

Започнете с проучване на ипотечните лихви тук, за да видите за какво отговаряте.

3 причини, поради които си струва да заключите ипотечен лихвен процент сега

Има множество убедителни причини купувачите може да искат да заключат ипотечен процент сега. Ето три за разглеждане.

Лихвите може да се повишат

Разбира се, днешните лихви по ипотечните кредити са високи (7,54% за 30-годишна конвенционална ипотека към 29 август 2023 г.). Но те могат и вероятно ще се повишат по-късно през годината, тъй като Федералният резерв продължава да се бори към целта за инфлация от 2%. За да стигнете дотам, референтният лихвен процент вероятно ще се повиши, а с него ще се повишат и ипотечните лихви. Така че днешната висока ставка от 7% може да бъде утрешната ниска ставка от 7% в сравнение с наличната ставка от 8%, предлагана от повечето кредитори.

Ипотечните проценти са спекулативни, така че всеки ход ще бъде лек риск. Но тъй като повечето експерти прогнозират допълнителни увеличения на лихвените проценти за тази година и вероятно през 2024 г., не бихте могли да сгрешите, като заключите лихвен процент сега – и се надявате на възможност да получите по-нисък в близко бъдеще.

Разгледайте опциите си за ипотечен процент тук, за да научите повече.

Може да загубите мечтания си дом

Въпреки че никой не предпочита днешните ипотечни проценти в сравнение с близкото минало, това все пак може да бъде разумно да заключите процент днес, ако алтернативата губи от мечтания ви дом. Вашият мечтан дом е точно това - това, което мечтаете потенциално да осигурите. Така че няма да се появява всеки ден. Изчакването за коригиране на цените може да доведе до загуба на дома ви.

В случаи като този има смисъл да заключите процент, да купите жилището и да потърсите шанс да си осигурите по-ниска цена, или преди затваряне, или след като се нанесете и установите. „Излезте на среща и се оженете за дома“, съветват много експерти. Това е особено приложимо сега, особено ако междувременно загубите мечтания си дом.

Винаги можете да рефинансирате в бъдеще

Никой не знае кога ще дойдат лихвите по ипотечните кредити надолу (или с колко). Но всички експерти са съгласни, че в крайна сметка те ще паднат отново. Въпреки че е малко вероятно те да паднат обратно в диапазона от 2% до 3% от времевата рамка на пика на пандемията, също така е малко вероятно те да останат толкова високи, колкото са в момента.

Имайки предвид това, може да е разумно да заключите процент сега с поглед към рефинансиране към по-нисък в бъдеще. Това важи особено за тези, които купуват своя дом завинаги. Рефинансирането на ипотека може да не е ценно за собствениците, които планират да се преместят в краткосрочен план, но за тези, които планират да останат, вероятно ще си струва. Особено за тези купувачи има смисъл да се заключи курс сега.

Изводът 

Повишените лихвени проценти по ипотечните кредити разбираемо изтласкаха много купувачи от пазара. Въпреки това, всички бъдещи, които все още обмислят преместване, също трябва сериозно да разгледат възможността за заключване на ипотечен процент сега. По този начин те биха могли да получат по-ниска ставка, отколкото биха имали, ако чакаха. Но те също биха могли да се позиционират за закупуване на мечтания дом (нещо, което не биха успели да направят, ако изчакаха средата на цените да се коригира). И при равни други съображения купувачите винаги биха могли да рефинансират с по-ниска лихва в бъдеще.

Вижте тук сега на какъв ипотечен лихвен процент и условията отговаряте!

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР