Разтърсващи кадри: крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на

...
Разтърсващи кадри: крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на
Коментари Харесай

Ужасяващи гледки: бруталният път на животните до чинията


Разтърсващи фрагменти: крави, затънали в екскременти, изпопадали от безсилие на пода на камиони; овце, подкарвани към корабите с електрошокове; птици, натъпкани в тесни кафези. Транспортът на животни в Европейски Съюз постоянно е изтезание.

Някои животни умират още по пътя

Гледките са мъчно търпими: счупеният рог на една крава е затрупан със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава от кое място е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предопределени за експорт в страни отвън Европейски Съюз. Те прекарват дни и даже седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от горещина, обезводняване и разнообразни заболявания. Много от животните умират още по пътя.

Крава със строшен рог

Разтърсващи фрагменти на измъчени животни

" По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео ", споделя Габриел Паун, който даде на Дъждовни води видеоматериал с разтърсващи фрагменти, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат да вземем за пример крави, затънали в екскременти и паднали от безсилие и горещина на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и фрагменти на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предопределени. Към тях спадат да вземем за пример Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други деятели са документирали изтезанията над животни както в Европейски Съюз, по този начин и отвън територията му. Те неведнъж са си имали неприятности с полицията и от боязън постоянно са снимали скрито. В Словения, да вземем за пример, Паун бил заставен от служител на реда с револвер в ръка да подпише акт за санкция. А самият Паун преди този момент извикал полицията, с цел да им покаже сериозните условия на превоз за животните. " Там нямаха никакво разбиране, че съществуват европейски закони, които не разрешават сходни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват превозването на животни в камион, когато температурите на открито са такива, че напряко разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията ", споделя деятелят.

Над 3,8 млн. животни се транспортират всеки ден през територията на Европейски Съюз. Част от тях са предопределени за експорт в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от Европейски Съюз са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.

Пуйки в кафези на път из Европейски Съюз

Това не може да продължава

Скоро на Екологичен потенциал ще бъдат показани за гласоподаване оферти за смяна на законодателството за отбрана на животните. Конкретно в тях става дума за ограничение на времето за превоз по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална възбрана за превоз на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - даже и при нови по-строги правила. Било тъй като разпоредбите не всеки път са точно дефинирани, било тъй като няма задоволително дипломиран личен състав, който да управлява спазването им, или тъй като в множеството страни, за които е предопределен износът, законите в отбрана на животните са доста по-либерални, в сравнение с в Европейски Съюз.

Габриел Паун е виждал ужасяващи подиуми при следствията си в страни отвън Европейски Съюз. " Първо пробождат очите на бика, с цел да не вижда нищо, по-късно срязват сухожилията сред копитата му, с цел да смъкват огромното животно на земята, а след това му нанасят голям брой удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути ", споделя Паун.

Аграрното лоби също се бори против стягането на законите в отбрана на животните. Независимо от всички съпротиви, въпреки всичко се обрисува поврат в мисленето. А Еврокомисията към този момент разгласи, че ще преработи настоящите правила за превоз на животни.

***

Вижте и това видео от архива ни:
Жестокост безспир: пътят на животните до кланицата
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР