Разследват и българи, които притежават жилища в Дубай или Гърция

...
Разследват и българи, които притежават жилища в Дубай или Гърция
Коментари Харесай

НАП погва близо 400 души, купили жилища за над 750 хил. лв.

Разследват и българи, които имат жилища в Дубай или Гърция

Проверки на хора, купили първокласни жилища на цена над 750 хиляди лева, започва Националната организация за приходите (НАП), излиза наяве от доклад за свършената работа през предходната година, представен от " Труд ". Данъчните са се фокусирали върху осъществените покупко-продажби през пред­­ходните четири години - в интервала от 2019 година до 2022 година

От приходната организация са упълномощили 97 инспекции за определяне на обстоятелства и условия, свързани със притежателите на първокласни парцели, както и 300 инспекции за сходство на имущество и приходи. Данъчните ревизират дали формалните приходи на хората, които са купили парцели за над 750 хиляди лева, им разрешават да придобият такова имущество. Проверките още не са завършили и не престават през актуалната година.

В хода на инспекциите на хора с първокласни парцели от Национална агенция за приходите събират данни за приходите на цялото семейство и ги съпоставят с направените разноски за покупка на парцели, коли, първокласни предмети, като скъпи часовници и бижута. Същевременно събират данни и за настоящите разноски на фамилията, като да вземем за пример дали децата учат в частни учебни заведения в страната и чужбина и какви са плащаните такси, какъв брой постоянно фамилията върви на екскурзии в чужбина и по този начин нататък. Ако се окаже, че разноските надвишават формалните приходи, започват проверки за да бъдат открити данъчните отговорности за приходите, които са скрити от приходната организация. Понякога се оказва, че парите за първокласните парцели са извоювани от хазарт или са получени по завещание. Но в редица случаи се оказва, че проверяваните са укрили приходи и би трябвало да платят налози за тях.

За да бъдат инспекциите за сходство на имуществото с получените приходи по-бързи и по-ефективни беше въведена опция в годишните данъчни заявления хората да показват и необлагаеми приходи, като да вземем за пример от завещание. Беше въведено и условие уредниците на
хазартни игри, в това число и такива от чужбина, да рапортуват в Национална агенция за приходите за изплатени облаги в размер над 5000 лева В резултат, в случай че човек завоюва джакпота в хазартна игра и купи първокласен парцел, към този момент няма да се тормози, че ще бъде тестван от данъчните.

От приходната организация наблюдават освен покупките на първокласни недвижими парцели в страната, а и притежателите на жилища в чужбина, като особено внимание обръщат на хората с жилища и къщи в Гърция и Дубай. През предходната година са траяли инспекциите на жители, придобили или продали недвижими парцели, намиращи се на територията на Гърция, по отношение на данни за осъществените покупко-продажби, получени от гръцката приходна организация. Извършена е селекция общо на 2117 души, като на 64 от тях са предоставени инспекции за определяне на обстоятелства и условия по отношение на притежаваните парцели, за петима души са правили инспекция дали формалните им приходи подхождат на разноските на фамилията, а на 878 души са почнали проверки. Към края на предходната година са завършени 61 от инспекциите и 527 от проверките. В хода на завършените контролни производства са подадени 82 коригиращи заявления, с които хората непринудено са завишили дължимите от тях налози с 89 309 лева В резултат на проверките са открити спомагателни данъчни отговорности в размер на 671 377 лева Проверките не престават през актуалната 2024 година

През предходната година са предоставени и 161 инспекции за определяне на обстоятелства и условия за български жители, притежаващи недвижими парцели в Обединени арабски емирства и по-конкретно в Дубай. Приключили са 159 инспекции. В хода на контролните дейности е открито, че 22-ма от тестваните за данъчни цели са локални лица за България, т.е. центърът на виталните им ползи е тук и надлежно в страната би трябвало да заявяват приходите и да заплащат налозите си. В резултат в хода на инспекциите 11 души са подали годишни данъчни заявления за приходите си. На един човек е почнала цялостна проверка за определяне на приходите му и дължимите налози, която не е завършила.

Но в доклада за свършената работа през предходната година няма данни за инспекции на българи, които държат яхтите си в Гърция, Монако или на други пристанища в Европа и по света.

Национална агенция за приходите търси 22,7 млн. лева от имущество в чужбина

Национална агенция за приходите търси подпомагане от приходните организации на страните от Европейски Съюз и на страни отвън Общността при събирането на отговорности на българи, които имат банкови сметки и парцели зад граница. Същевременно Национална агенция за приходите наложително събира в България отговорности на хора, които имат просрочени данъчни отговорности в чужбина.

През предходната година общият размер на постъпилите към Национална агенция за приходите претенции за събиране от страни членки на Европейски Съюз са в размер на 279,3 млн. лева, а от Национална агенция за приходите са предявили за събиране към приходните организации на страни от Европейски Съюз 22,7 млн. лева Национална агенция за приходите си сътрудничи и с приходни организации в страни отвън Европейски Съюз. Например през предходната година на съображение Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от Национална агенция за приходите са предявили за събиране 769 378 лева от приходните администрации на страни отвън Европейски Съюз. Чрез това съдействие данъчните съумяват да съберат обилни суми от хора, които укриват парите си в чужбина.

През предходната година по сметките на Национална агенция за приходите са постъпили над 3,248 млн. лева по отношение на изпратени към страните от Европейски Съюз по линия на взаимната помощ претенции за събиране на отговорности към държавната хазна. Същевременно от Национална агенция за приходите са събрали 6,7 млн. лева от имущество и пари на територията на страната по искане на задгранични приходни администрации. 6,65 млн. лева от тези пари са за страни от Европейски Съюз, а 44 628 лева са събрани за проходни организации на страни отвън Европейски Съюз. Оказва се, че много хора със отговорности в други страни развиват активност, имат пари и парцели в България. Запазва се наклонността за висок брой на новопостъпили претенции за взаимна помощ сред приходните администрации, като най-значително е нарастването на броя на настояванията за събиране на отговорности. През предходната година настояванията за взаимната помощ сред Национална агенция за приходите и приходните администрации на другите страни от Европейски Съюз са общо 2729 броя.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР