Разследващият журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от

...
Разследващият журналист Христо Грозев, който бе обявен за издирване от
Коментари Харесай

Христо Грозев: Чужди правителства се свързаха с мен, но не и...

Разследващият публицист Христо Грозев, който бе разгласен за търсене от Русия, счита, че българското държавно управление се е забавило в своята реакция по случая. В утринния блок на Нова тв той разгласи, че два дни преди реакцията на българското външно министерство няколко европейски държавни управления - Холандия, Швеция, Естония и Литва, са му предложили поддръжка. Грозев съобщи, че е удовлетворен от това, че с него са се свързали всички политически партии в България, въпреки Българска социалистическа партия и БВ със забавяне, само че без държавното управление. Той твърди, че никой от кабинета не е направил и опит за диалог с него. 

От думите му стана ясно, че се намира на различен континент със фамилията си и към този момент ще остане там. Той не пожела да посочи къде е поради ограничения за сигурност.

 „ Поне от 2-3 години освен аз, само че и сътрудниците от „ Белингкат ”  имаме необикновен режим на пътешестване, с пазаруване на билети в последния миг, с цел да не можем да бъде елементарно разгадано къде пътуваме, какво проверяваме. Сега нещата минават на качествено друго равнище. За да се върна в Австрия, където пребивавам, би трябвало да трансформира забележителна част от билетите си, с цел да не попадна на територията на страна, която може да извърши услуга на Кремъл ”, сподели Грозев.

 Той разгласи, че е казус и е първият непознат публицист включен в лист за търсене от Русия .

" Поне от 2-3 години ФСБ имат голям проблем с нашите следствия. Получавали сме сигнали от наши информатори да внимаваме с новите познанства, с хора, които желаят да се срещнат с нас ", сподели Грозев.

Той се опасява от така наречен екцес на изпълнителя - в случай че някой извърши по самодейност услуга на Кремъл. „ Някой, който да реши да извърши без да пита услуга на Кремъл и да аргументи или гибел, или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск в тази ситуация ”, разгласи проверяващият публицист.

Той отхвърли да си сътрудничи с непознати служби, като да вземем за пример с английското разузнаване, в което го упреква Русия.

Грозев разгласи, че не знае за какво е включен в листата, и по тази причина е наел юристи в Русия. „ Те не могат да схванат в какво тъкмо съм обвинен и упрекнат ”, сподели той.

" С неспокойствие чакам да схвана в какво съм упрекнат. Чужди държавни управления се свързаха с мен, а българското към момента не е ", съобщи търсеният български публицист Христо Грозев и пред bTV.

На въпрос дали Грозев би разпознал съветски разузнавач, който го преследва, журналистът изрази вярата, че може да го направи. “Все отново с това се занимавам към този момент 8 години. Повечето от наемниците са някогашни представители на тайните служби. Те имат избран метод и избрани гафове, които вършат - употребяват поредни паспорти за подправените си персони, изпращат известия с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни разрешава да купуваме данни в действително време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас ”, сподели той.

Грозев бе безапелационен, че цялостен отдел на разузнаването в Русия е премахнат поради следствията ни. " Русия работи постепенно. Последните 5-6 години сме нанесли непоправима вреда върху фикцията, че руснаците имат най-страшните и най-съвършенните секрети служби ", сподели Грозев.

" Русия работи постепенно. Те имат дълга памет и не простят. Затова не е нужно да търсим това, над което в този момент работя.Последните 5-6 години сме нанесли непоправима вреда върху фикцията, че руснаците имат най-страшните инай-съвършените секрети служби като да вземем за пример следствието за групата на ГРУ, на военното разузнаване, от към 25 души, които в продължение на 10 години обикалят Европа и отравят хора като Гебрев, взривяват хранилища в Чехия, в Словакия, в България, отравят Скрипал и доста други закононарушения са направили. Благодарение на нашите следствия те към този момент не могат да го вършат ", съобщи още той и добави:   " По-скоро има риск за живота ми. Освен публични указания, с цел да се извърши нападение против който и да е, има и неофициални групи - паравоенни, хибридни войски, от вида на Вагнер, има и други, които с огромно наслаждение ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл ", сподели Грозев.

" През 2019 година наше следствие нанесе сериозен удар на техните служби. То беше за ликвидиране в Берлин на чеченски емигрант. Практически нашето следствие беше главно доказателство в правосъдна зала, с което представител на ФСБ беше наказан до живот и сега той е в берлински затвор. И в края на 2020 година разкрихме кой е отровил Навални, само че и го направихме по метод, по който на практика унизихме ФСБ. За мен това е моментът, в който избрани указания са спуснати от Путин. Това е информация, която ми е дадена от близки до него, тъй че съм сигурен ", съобщи още журналистът.

РУМЕН РАДЕВ ДАВА ГАРАНЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Българските институции поддържат контакт с Грозев, подхванати са и ограничения за сигурността му, в това число посредством съдействие с партньорските служби. Това са съобщили от прессекретариата на президента Румен Радев в отговор на запитване на bTV(link is external) по тематиката.

" Президентът Румен Радев следи обстановката ", допълват от " Дондуков " 2.

ПАРТИЙНИ ПОЗИЦИИ

Днес с позиции по въпроса, дълго след останалите политически сили, излязоха Българска социалистическа партия и БВ. Най-напред това направиха от групировката на Стефан Янев, откъдето оповестиха, че осъждат " всевъзможни опити за напън и наказателно гонене на публицисти поради тяхната работа ". В позиция, публикувана до медиите, от БВ настояха служебното държавно управление на Румен Радев да " предприеме незабавни ограничения, с цел да подсигурява сигурността на Христо Грозев и неговото семейство, да инициира всички нужни дейности в партньорство с други страни и интернационалните институции, с цел да обясни случая в най-кратки периоди ".

Късно следобеда напълно сходна позиция разгласява и Българска социалистическа партия. Според социалистите българската страна би трябвало да " предприеме всички дейности за да подсигурява неговата сигурност и отбраната на правата му като български жител ". " Правото на свободно изложение е в основата на демокрацията и Българска социалистическа партия възразява против всеки директен или индиректен опит за посягане против него. Очакваме българските институции да изискат спомагателна информация от съветската страна за изясняване на случая и да потърсят подпомагане от партньорските служби и европейските и интернационалните организации ", обявиха от " Позитано " 20.

РЕАКЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Според Европейската работа за външна активност (дипломатическата работа на Европейски Съюз – бел.ред.) съветските управляващи се пробват да лишат съветските жители от самостоятелните източници на информация за съветските военни дейности и осъществените жестокости в Украйна. Това се споделя в отговор до БНР(link is external) на говорителката на службата Набила Масрали във връзка оповестяването за търсене на журналиста Христо Грозев от Руската федерация.

" Свободата на осведоменост е главно право, залегнало в общата декларация на човешките права, които Русия е подписала. Макар аргументите за това решение да остават незнайни за нас, бихме желали да напомним, че Христо Грозев е извънредно почитан публицист, който има голям принос за следствието на няколко значими случая, измежду които свалянето на малайзийския полет MH 17, отравянето на Скрипал и Алексей Навални и скорошните зверства, осъществени от съветската войска по време на експанзията й в Украйна ", се споделя в отговора.

" Огледалният отговор на войната в Русия е цензурата, която Руската федерация постанова със закон, който криминализира т.нар " подправена информация ", в това число и за съветската инвазия в Украйна. Това принуди доста самостоятелни жители, както и интернационалните медии, да изоставен страната ", се споделя още в отговора.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР