Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си

...
Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си
Коментари Харесай

Кола бомба уби журналистка в Малта, работила по "Досиетата от Панама"

Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на страната си с офшорни данъчни убежища посредством изтеклите в медиите " Панамски документи ", бе убита през вчерашния ден с бомба, сложена в колата ѝ, заяви малтийската полиция, представена от Би Би Си.

Половин час преди гибелта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният пост в блога ѝ, в който началникът на кабинета на премиера е упрекнат в корупция.

Бомбата избухнала към 9 ч. сутринта локално време в понеделник, минути след обявата. Местни медии описват, че преди две седмици тя е подала в полицията сигнал за получени закани за живота ѝ.

Посещенията на основания през 2008 година блог от време на време доближиха 400 000, което е съвсем колкото популацията на Малта, и повече от всички малтийски вестници, взети дружно. Той бе толкоз известен и авторитетен, че способства за експлоадирането на политическа рецесия, когато тя упрекна брачната половинка на премиера Джоузеф Мускат, че употребява компания заслон в Панама, в която са били импортирани суми от фамилията на президента на Азербайджан.

Мускат отхвърли да е нарушавал закона и свика предварителни избори през юни, които бяха извоювани от неговата Лейбъристка партия, напомня вестник " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

 Малтийци излязоха на бдение в понеделник вечерта в памет на убитата журналистка.
© Darrin Zammit Lupi, Reuters

Малтийци излязоха на бдение в понеделник вечерта в памет на убитата журналистка.

Убийството бе наказано от премиера Мускат, който заяви, че по негова молба чиновници на ФБР са на път за Малта, с цел да оказват помощ в следствието. " Всички знаят, че госпожа Каруана Галиция остро ме подлагаше на критика - както на персонална, по този начин и на политическа основа, правеше го и с други (политици). Осъждам безусловно това варварско посягане против персона и против свободата на словото в страната ни... Не може да има опрощение по никакъв метод " за случилото се, сподели той в телевизионно послание.

Нападението шокира Малта и бе наказано от водачите на Европейски Съюз, в това число от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Европейското издание на новинарския уебсайт " Политико " наскоро включи Каруана Галиция в листата си на 28 души, които " образуват и раздрусват Европа ". Сайтът я назова " блогърка хала " и съобщи, че тя сама прави работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Каруана Галиция заявяваше, че не е политически обвързана. Тя пишеше по най-различни тематики - от банки, които улесняват прането на пари, до връзки сред малтийската промишленост на онлайн хазарта и мафията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Досиетата от Панама (107)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР