Разследването тогава така и не установи причината за пожара в

...
Разследването тогава така и не установи причината за пожара в
Коментари Харесай

Преди 25 години Бургас се размина с най-голямата си трагедия, 500 деца се спасиха по чудо от горяща дискотека

Разследването тогава по този начин и не откри повода за пожара в детската дискотека  " Диана "

Преди 25 години Бургас се размина с най-голямата покруса в новата си история . Пожарът в паметната през 90-те дискотека „ Диана “, помещаваща се на втория етаж на Дома на Нефтохимика, по знамение е без жертви, откакто при експлоадирането на огъня вътре е има между 400 и 500 младежи.

За няколко минути пламъците обхващат цялата повърхност от над 1000 кв.метра, а децата скачат от втория етаж, с цел да се спасят.

В началото се проверяват разнообразни версии - от атентат до щета на парното. Причината обаче по този начин и не става известна, а делото от дълго време е затворено заради липса на доказателства.
 Домът на Нефтохимика ден след пожара - 22 ноември, 1997 година, фотография: Черноморски фар
Хронология

На 21 ноември дискотеката е цялостна с деца на възраст от 12 до 17 години. Около 20 часа от тавана на дискотеката стартират да излизат кълба гъст пушек и единствено няколко минути по-късно лумват първите пламъци. Диджеят изкрещява по микрофона: „ Всички вън! Пожар!

20:05 часа - 20:10 часа – паникьосаната навалица деца хуква към единствения излаз. Буквално отнасят вратите. Рухват перилата на стълбището. Ужасените деца тъпчат върху телата на приятелите си. Останалите скачат през към този момент счупените прозорци на втория етаж, с цел да се спасят от пламъците

20:10 часа – излизат първите пожарни коли с екипи, въоръжени с кислородни бутилки и гумени маски. Половин час след излизането на последните пора от горящия пъкъл пожарникарите не престават да търсят в дискотеката дали няма някой примрял младеж.

20:11 часа: Спешният център се активизира и изпраща 22 коли за спешна помощ и реанимобили и общо 50 лекари, фелдшери и медицински сестри. Още 7 пъти се връщат част от колите, с цел да поемат всички потърпевши. Д-р Дюлгерова и доктор Кравченко непрестанно подават О2 на полузадушените деца и пускат по-леките случаи да си вървят.

21:00 часа: На мястото на към момента вилнеещия пожар идва по домашно облекло кметът Йоан Костадинов, зам.-кметът Венелин Тодоров, шефът на Регионална дирекция на вътрешните работи Бургас полк. Тодор Чинев и зам.-директорът полк. Георги Пенев, полк. Георги Бянов, шеф на „ Гражданска отбрана “, полк- Вълчо Стойчев, шеф на пожарната работа в Бургас, зам.-директорът на „ Нефтохим “ по обществените въпроси Христов и доктор Карабаджаков, шеф на РЦЗ Бургас. Цялата група се реалокира след половин час в Приемното поделение на Окръжната болница, която към този момент е обсадена от голяма навалица родители, научили за пожара и обезумели от смут за децата си.

21:30 часа: Зам.-кметът Венелин Тодоров се принуждава да излезе пред тълпата, която кордон служители на реда едвам удържа, с цел да прочете лист с имената на към този момент постъпилите в болница деца. В реанимация, в оня миг, се бори за живот 15-годишната Гина Градева от Долно Езерово, в неврохирургия и I хирургия постъпват смазаните от тълпата Нина Господинова, Жулиета Сабах и Яна Димитрова. Вече са гипсирани крайниците на две девойки, счупили крайници си при скок от втория етаж. До 00:30 часа в Окръжната болница, по данни на вр.и. шеф доктор Боян Будаков са обработени 38 деца, от които 13 са настанени за лекуване.
 Факсимиле от районната преса от 22 ноември 1997 година
Спомените на очевидци:

Ивайло Атанасов (17 години) : „ Бях на дансинга, когато отнякъде ми замириса на пушек. Огледах се и видях, че от тавана бълва дим. Веднага по-късно пламнаха платната по стените и чух, че диджеят споделя: „ Охрана! Става пожар! Всички вън! Напускайте помещението! “ Юрнахме се! Всичко гореше и се разрушаваше. Притиснаха ме към една от горящите колони и си изгорих крайници, само че съумях да се измъкна “

Нина Господинова (15 години): Не зная, не помня по какъв начин стана. Хукнахме на открито, премазаха ме върху парапета, след това той се счупи и аз паднах от него на долния етаж и всички ме стъпката “

Д-р Дюлгерова, Спешна помощ: „ Беше някакъв призрачен сън! Децата изскачаха като замаяни. Ловяхме ги и настанявахме в колата за спешна помощ. На над 100 деца съм дала О2, да подишат малко, тъй като бяха отровени от дима. Пожарникарите, шапка им смъквам на тези момчета. Слагаха бутилките на гърба си и влизаха. Когато всичко стартира да се разрушава, най-после ги молехме да не влизат повече, тъй като мислихме, че никой няма да излезе жив. Ще изгори! Но те не ни слушаха. Искаха да изпълнят дълга си. Повтаряха ни: „ Изчакайте още! Може да има дете вътре! “.

Полк. Георги Бянов : „ Такъм ужасяващ пожар не съм виждал. Тези 400 деца и ние, и родителите им, и изобщо Бургас – всички сме изтеглили шестица от тотото. Миналата година при сходен пожар в Шумен, в дискотека, 4 пъти по-малка от тази изгоряха три и се задушиха пет деца.

На идващият ден излиза наяве, че една от вероятните аргументи за пожара е преди малко инсталирана лазерна лампа, която може би е развалила инсталацията. Другата причина е пожар в парното, а в самото начало има и догадка за атентат – вакуумна бомба.

Наемателят на дискотеката Димо Стойков изяснява пред публицисти, че не бил получавал никакви закани. „ В средата на идната година изтича 5-годишният ми контракт за коктейл бара и дискотеката. Не зная какви са аргументите за пожара. Комисията ще каже, само че е имало бомба. Щетите са за най-малко 100 млн.лева, няма кой да ги покрие . Точно направихме ремонта. Купихме нов лазер, както и други резултати. Дискотеката и оборудването в нея не са застраховани. Само постройката на Културния дом на „ Нефтохимик “. Точно в 20:15 часа ми се обадиха у дома за пожара. Веднага дойдох. Не можех да допускам на очите си. Все едно, че гледах филм. Добре, че не са гръмнали двете бутилки въглероден двуокис на бара. Точно 500 индивида е имало в дискотеката, съгласно входа, който ми регистрираха.

Местни медии тогава пишат, че предприемачът Таньо Бинчев е дарил 100 млн.лева за потърпевшите при пожара деца. Полицията пък затвори всички нощни заведения без спешен излаз.

Очаквайте по-късно: Какви са спомените от този ден на Веселин Ханджиев, тогавашен шеф на " Дома на Нефтохимика "

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР