Разширяването на Вселената продължава с бързи темпове, показват първите резултати

...
Разширяването на Вселената продължава с бързи темпове, показват първите резултати
Коментари Харесай

Учени: Вселената продължава да расте, но с леко забавяне

Разширяването на Вселената продължава с бързи темпове, демонстрират първите резултати на Спектроскопичния инструмент за тъмна сила (Dark Energy Spectroscopic Instrument - DESI),  който дава най-прецизното премерване досега. Това увеличение обаче е не е толкоз бързо в този момент, колкото е било преди няколко милиарда години, откриха учени, представени от Агенция Франс Прес.

Инсталиран на специфичен телескоп в американската обсерватория в Кит Пийк, щата Аризона, инструментът DESI е оборудван с 5000 фини роботизирани оптични нишки. Всяко от тях следи обособена вселена в продължение на двадесет минути, което прави допустимо изчисляването на дистанцията до нея и затова възрастта на Вселената, когато тази вселена е излъчила своята светлина.

„ Измерихме позицията на галактиките в пространството, а също и във времето, защото колкото по-далеч са те, толкоз повече се връщаме обратно във времето, към една все по-млада Вселена “, изяснява Арно де Матиа, който управлява групата за интерпретация на космологични данни.

За една година планът DESI, който е плод на интернационално съдействие на 70 институции, отпред с американската лаборатория в Бъркли, към този момент е изготвил карта на шест милиона източника на светлина, галактики и квазари през последните 11 милиарда години от историята на Вселената (която е на възраст 13,8 милиарди години).

Най-новите резултати от работата бяха оповестени в две конференции - в Швейцария и Съединени американски щати, преди публикуването на поредност от научни публикации в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, отбелязва Агенция Франс Прес.

Основната задача на DESI е да помогне да се разбере природата на тъмната сила - детайл, колкото научен, толкоз и тайнствен, за който се счита, че е виновен за ускоряването на разширението на Вселената. В този случай се касае за възходящото и все по-бързо отдалечаване на куповете галактики един от различен, като че ли пространството, което ги разделя, не стопира да се уголемява.

В общоприетия космологичен модел, следената Вселена се състои от 5% барионна материя - т.е. елементарна, 25% от хипотетична студена тъмна материя и 70% от тъмна сила.

От един век знаем, че Вселената се уголемява от самото си начало. И неотдавна открихме, че това разширение доста се е ускорило към шест милиарда години след Големия гърмеж, споделят експертите.

Когато двете материи (барионна и тъмна) забавят това разширение, тъмната сила го форсира. И явно има превъзходство съгласно този модел, наименуван Ламбда-CDM, в който Ламбда отбелязва космологична константа, обвързвана с тъмната сила, а CDM е акроним на Cold Dark Matter.

„ Досега виждаме главно единодушие с нашия най-хубав модел на Вселената, само че виждаме и някои евентуално забавни разлики, които биха могли да демонстрират, че тази тъмна сила се е развила с течение на времето “, споделя Майкъл Леви от Бъркли, шеф на DESI.

„ Данните на DESI наподобява демонстрират, че космологичната константа Ламбда не би била в действителност константа: тъмната сила би имала „ динамично държание “ съгласно интервалите на разглежданe “, прецизира Арно де Матиа.

По този метод ускоряването на разширението би било „ по-голямо в предишното, отпреди 6 милиарда години, преди да намалее напоследък “, прибавя Кристоф Йече, физик, който взе участие в подготовката на DESI.

Сценарият за смяна на тъмната сила във времето остава да бъде доказан от още повече данни от DESI и такива от други принадлежности, като Европейския галактически телескоп „ Евклид “.

Но в случай че това закъснение бъде доказано, тогава ще би трябвало да се пригодим към неортодоксалното държание на тъмната сила. Чрез подмяна, да вземем за пример, на космологичната константа със силово поле, обвързвано с парченце (която следва да бъде открита), а това на собствен ред би модифицирало константата на тъмната сила.

Друго решение е да бъдат модифицирани уравненията на Общата доктрина на относителността, „ тъй че да се държат малко по-различно в мащаба на огромни структури “, счита Арно де Матиа.

Изследователят напомня, че в историята на науката не липсват случаи, „ когато сме виждали отклонения от този вид, които са се разрешили с времето “. В края на краищата, след повече от 100 години, Общата доктрина на относителността на Айнщайн към момента потвърждава непрекъснато своята меродавност.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР