Разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка

...
Разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не представлява пряка
Коментари Харесай

Швеция и Финландия в НАТО не заплашват пряко Русия, казва Путин

Разширяването на НАТО с Финландия и Швеция не съставлява директна опасност за Руската федерация, защото Москва няма проблеми с тези страни. Това разгласи в понеделник съветският президент Владимир Путин на юбилейната среща на върха на Организацията на Договора за групова сигурност, която се организира в Москва, съобщи ТАСС.

" Що се отнася до разширението (на НАТО), в това число посредством нови членове на алианса – Финландия, Швеция, Русия няма проблеми с тези страни “, сподели съветският държавен глава. Следователно в този смисъл експанзията за сметка на тези страни не съставлява директна опасност за Русия “, сподели Путин.

В същото време президентът на Руската федерация предизвести за реакцията на Москва на разширението на военната инфраструктура на НАТО във Финландия и Швеция.

„ Разширяването на военната инфраструктура на тази територия (Финландия и Швеция – б.р.) сигурно ще предизвика нашия отговор “, сподели президентът.

„ Ще разгледаме какво ще бъде това въз основа на заканите, които ще ни бъдат основани... Всъщност казусът се основава от нулата. Ще реагираме надлежно на това “, добави той.

Говорителят на Кремъл сподели също през днешния ден, че присъединението на Швеция и Финландия към НАТО в отговор на съветската инвазия в Украйна, няма да укрепи сигурността на европейския континент, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Убедени сме, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО няма нито да укрепи, нито да усъвършенства архитектурата за сигурност на нашия континент ", сподели Дмитрий Песков, изразявайки паниката на Москва и обещавайки, че Русия ще следи от близко последствията, които ще има това за нейната сигурност. " Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който буди у нас безпокойствие, и ние ще следим доста деликатно какви последствия ще има присъединението на Финландия и Швеция към НАТО в на практика проект от позиция на нашата сигурност, която би трябвало да бъде обезпечена по категоричен метод ".

Песков уточни, че Москва " следи деликатно " изказванията на шведските управляващи за това, че Швеция няма желание при положение на присъединение към НАТО да разполага на своя територия непознати военни бази и въоръжения.

" Нямаме териториални разногласия нито с Финландия, нито с Швеция, до момента в който в случай че Украйна вероятно стане член на НАТО, тогава за Русия би зародил териториален спор с страна, която членува в алианса ", сподели Песков.

По-рано през днешния ден заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи, че Финландия и Швеция не трябва да хранят илюзии, че Москва просто ще се помири с тяхното встъпване в НАТО, което по думите му ще бъдее неточност с " дълготрайни последици ", предадоха Ройтерс и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

" Общото ниво на военно напрежение ще се увеличи и предсказуемостта в тази сфера ще намалее. Жалко е, че здравият разсъдък става жертва на някаква фантомна визия за това какво би трябвало да се прави в създаващата се обстановка. Това е следващата огромна неточност с дълготрайни последици. Но какво да се прави, такова е равнището на тези, които одобряват през днешния ден решения в съответните страни ", сподели високопоставеният посланик.

По думите му встъпването на двете северни страни в НАТО " трансформира коренно обстановката ", което е плод на " безусловно погрешното и изопачено усещане за протичащото се в света ".

Според Рябков за Русия е " напълно явно ", че сигурността на Швеция и Финландия няма да се увеличи с влизането им в западния алианс.

" А в каква форма ние ще подсигуряваме своята сигурност след промените на натовската настройка е обособен въпрос. Всичко ще зависи от това какво ще бъде практическото разследване от предстоящото присъединение на Финландия и Швеция към северноатлантическия съюз ", сподели Рябков. " Те - в Брюксел, във Вашингтон и другите натовски столици - не би трябвало да имат никакви илюзии, че ние просто ще се примирим с това ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР