Разселените афганистански студенти са изправени пред несигурно бъдеще, докато чакат одобрение да дойдат в САЩ

...
За група от около две дузини разселени афганистански студенти бъдещето
Коментари Харесай

За група от около две дузини разселени афганистански студенти бъдещето изглежда несигурно.

Те вече са изкоренили живота си веднъж, бягайки от Кабул - където учеха в Американския университет в Афганистан (AUAF) - когато Афганистан падна отново под управлението на талибаните и университетът беше затворен преди две години.

Те бяха сред 110-те студенти на AUAF, които успяха да се евакуират в Иракски Кюрдистан, за да продължат обучението си в Американския университет в Ирак-Сулеймани с помощта на двата университета, бившия иракски президент Бархам Салих и група, наречена Фонд за бъдещето на Афганистан.

Сега 23-мата студенти чакат одобрение да дойдат в Съединените щати, където са приети в университети и са получили стипендии чрез проекта за стипендии на Катар за афганистанци, за да завършат бакалавърските си степени или да продължат висше образование.

„Мина една година от моето дипломиране. Все още съм тук и чакам“, каза студент в Ирак пред CNN.

„Сега съм оставен с несигурност“, каза втори студент, казвайки пред CNN, че се страхуват, че ще останат „в неизвестност“.

 Пакистански войник стои на стража, докато блокираните афганистански граждани се връщат в Афганистан на пакистанско-афганистанския граничен контролно-пропускателен пункт в Чаман на 15 август 2021 г. class= Пакистански войник стои на стража, докато блокираните афганистански граждани се връщат в Афганистан на пакистанско-афганистанския граничен контролно-пропускателен пункт в Чаман на 15 август 2021 г. AFP чрез Getty Images/FILE

CNN не използва имената на учениците, за да защити тяхната безопасност.

Повече от 100 разселени афганистански студенти – 80 от които бяха в Ирак – вече са дошли в САЩ, където учат в повече от 45 университета, според източници, запознати със ситуацията.

Източниците казаха на CNN, че повечето от студентите идват в САЩ като бежанци с приоритет 1 (P-1) – програма, за която отговарят на изискванията поради принадлежността си към AUAF. Университетът получи значително финансиране от правителството на САЩ в продължение на десетилетие и беше атакуван от заподозрени талибански бойци при смъртоносна атака през 2016 г. Кампусът му беше превзет от талибаните почти веднага след като американската армия завърши изтеглянето си през август 2021 г.

23-мата студенти, които остават в Ирак, все още не са получили одобрение P-1. Източници казват, че това вероятно се дължи на процес на преглед на сигурността.

Студентите казаха пред CNN, че нямат ясна представа кога ще получат одобрение да дойдат в САЩ и се притесняват какво означава продължаващото забавяне за тяхното бъдеще.

Тези, които говориха с CNN, вече трябваше да отложат записването си веднъж и вероятно ще трябва да го направят отново, тъй като началото на есенния семестър наближава. Вторият студент каза, че са загубили прием в първия си университет в САЩ, защото не са успели да пътуват до там и да се запишат.

„Това всъщност е последната ми надежда“, каза този студент, отбелязвайки, че не искат отново да загубят прием.

„Не искам да загубя още една година от живота си“, каза първият ученик.

„Наистина искам да уча. Работих много усилено, когато бях в Афганистан, за да получа шанса да отида в AUAF“, казаха те.

„Никога няма да се откажа от образованието“, добавиха те.

„Ние, афганистанците, загубихме почти всичко и тази стипендия в САЩ е много голяма възможност за нас“, каза трети студент пред CNN.

Връщането в Афганистан не е опция за тези студенти, особено за тези, които са жени. Ето защо те са поискали статут на бежанец P-1, който би им дал път да се установят в САЩ след университета.

Талибаните въведоха строги ограничения срещу жените и момичетата, след като се върнаха на власт преди две години. На момичетата и жените е забранено да имат достъп до висше образование и множество работни сектори; им е отказан достъп до обществени места; им е наредено да се покриват на обществени места; и им е ограничено пътуването в чужбина.

„Всичко, което жените правят в Афганистан, е забранено в момента. Не можеш да съществуваш като жена“, каза първият ученик.

Засега се полагат значителни усилия, за да се опитат студентите да получат разрешение да дойдат в САЩ възможно най-скоро, като студентите се свързват с бъдещите си бъдещи членове на Конгреса и защитници, които се ангажират с различни агенции на правителството на САЩ.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че „са запознати с афганистанските студенти в Американския университет на Ирак-Сулеймани“, но не може да коментира отделни случаи.

„Обработката на случаи в Програмата за приемане на бежанци на САЩ може да бъде продължителна, но ние продължаваме да даваме приоритет на обработката на случаи на нашите афганистански съюзници и работим усилено, за да ускорим обработката на случаите в USRAP“, каза говорителят.

Ванс Серчук, член на борда на афганистански фючърс фонд, каза, че неговата организация и други като Education Above All, Qatar Fund For Development и Institute of International Education „се ангажират да помогнат на разселените афганистански студенти от Американския университет да завършат образованието си и да реализират своите потенциал за безопасност."

„Тези млади хора направиха избора да посетят американския университет в Афганистан с голям риск за себе си; Сега американците не могат да бъдат безразлични към съдбата си“, каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР