Разрухата в много от къщите – паметници на културата се

...
Разрухата в много от къщите – паметници на културата се
Коментари Харесай

Банов: Проблем е, че повечето сгради-паметници на културата са частна собственост

Разрухата в доста от къщите – монументи на културата се дължи на обстоятелството, че голямата част от тях са частна благосъстоятелност.

В актуалното общество частната благосъстоятелност е неприкосновена и това е един доста сериозен въпрос, обвързван с опазването на културното завещание, откъдето произтича същинският проблем. Това сподели на конференция министърът на културата Боил Банов, който разяснява, излезлият през вчерашния ден одит на Сметната палата, който откри фрапантни пропуски в опазването на сградите-паметници на културата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Има една част притежатели, които са злонамерени и търсят разрухата. Но желая да кажа, че и да се срути една къща, тя би трябвало да бъде възобновена, както е била. Много сме консервативни в това отношение “, съобщи Банов.

Той съобщи, че проблемите в опазването на скъпите здания, които би трябвало да се решат, са 50-годишни и по тази причина нещата са толкоз комплицирани. Банов разяснява ориста на Царските конюшни и сподели, че това е един от лесните случаи, тъй като собствеността е държавна, общинска и частна. По отношение на Двойната къща министърът изясни, че има координиран план отпреди години.

„ В новата постройка, притежателят ще би трябвало да имплементира двете съществени забележими фасади на постройката, както му е координиран преди години планът “, уточни Банов.

На въпрос на БГНЕС какво се случва с къщата, в която е живял министър-председателят Иван Гешов на ул. „ Патриарх Евтимий “ 7, Банов сподели, че неотдавна тя е била тествана от техни инспектори.

„ Собствениците имат някакви съгласувани планове за надстрояване с имплементиране. Сградата няма да се събаря. Фасадната стена остава и се гради нагоре. Има периоди по тази причина, само че сега там не може да се работи поради метрото. Ще прегледаме плановете и в случай че има забележки по тях ще върнем обратно “, сподели в отговор министърът като добави, че е подготвен да направи ново публично разискване, в което хората да кажат какво желаят да се случи с къщата.

За къщата-музей на Пейо Яворов министърът уточни, че и Столична община, и Министерството на културата са подготвени да я изплатят, само че преди този момент би трябвало да се обясни всичко, обвързвано с нея, тъй като тя на няколко пъти е ипотекирана и препродавана.

Министър Банов разгласи, че с цел да могат да ипотекират сгради-паметници на културата би трябвало да се създадат законодателни промени за процедурите да бъдат улеснени, тъй като в този момент те са тромави и лишават по 10 години до момента в който се пристъпи към действителни дейности. Идеята е срокът да се съкрати и към ипотека да се минава след няколко месеца.

„ Очакваме да бъде импортиран публично план за смяна на Закона за културното завещание от Сдружението на общините, тъй като те са изпълнителите. Ние поддържаме с две ръце една смяна, с цел да създадем тази процедура доста по-опростена и ясна “, сподели още Банов.

По отношение на изказванията в одита на Сметната палата, че Министерството на културата и Националният институт за недвижимо културното завещание са направили малко инспекции, Банов сподели, че това не е по този начин. По думите му са направени много инспекции като има случаи, в които един обект е проверяван по 7-8 пъти.

„ Искам да благодаря на Сметната палата. Мисля, че нашите екипи работихме доста старателно с тях – в последна сметка общата цел на всички беше да охарактеризираме средата и опциите за решение на дълготрайните проблеми “, сподели Банов и добави, че следва институтът да се реалокира на първия етаж в министерството като по този метод ще се усъвършенства връзката и ускори контролът.

Банов акцентира, че архивът ще бъде цифровизиран, както и че ще се направи указател на постройките.

Той разяснява и изискванията на труд в института и инспектората.

„ Откакто работим с екипа ми, бюджетът за паметниците на културата е повишен повече от два пъти. Бюджетът за запазване на културното завещание към този момент за втора година е повишен от над 3 млн. на близо 7 млн. лева А откогато аз и моят екип работи в Министерството на културата, бюджетът за паметниците на културата също е повишен повече от два пъти. Повишихме заплатите на чиновниците “, уточни Банов и добави, че тактиката му за набиране на хора в работата по паметниците на културата е дигитализацията.

„ Не можем да се върнем във кино лентата „ Опасен сексапил “ и да сложим на всеки монумент на културата полицай. Така че тактиката е дигитализацията и съответното възнаграждение “, съобщи Банов и разясни, че няма по какъв начин да бъдат назначени 19 000 чиновници, които да се грижат за паметниците на културата, какъвто е техният брой.

Банов напомни, че тактика за просвета, която включва културното завещание и опазването му, към този момент е оповестена в уеб страницата на министерството. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР