Разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са нараснали

...
Разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) са нараснали
Коментари Харесай

Над 21% ръст на разрешенията за прилагане на СРС през 2016 г.


Разрешенията за използване на специфични разследващи средства (СРС) са нарастнали с 21,09% през предходната година спрямо 2015 година Това е посочено в отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за 2016 г, показан пред депутатите от ръководителя Бойко Рашков.

През предходната година по отношение на петима жители са прилагани непозволено специфични разследващи средства, показва се в документа, представен от Българска телеграфна агенция. Най-големите заявители на СРС са Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Най-много позволения - 67,74 на 100 от общия брой, са издадени от Специализирания углавен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

През 2011 година има трайна наклонност за понижаване броя на лицата, следени със СРС, а през 2016 г - стабилизиране, регистрира се в отчета. Това съгласно Бюроко се дължи на засиления надзор на ръководителите на органите за оправдано потребление на специфичните средства.

За предходната година бюрото е направило 287 инспекции на органи, формирани са 88 преписки за инспекции на законността за потребление на СРС. СРС са приложени за 685 лица, които по закона се преглеждат като неотложни случаи и използването на спецсредствата стартира незабавно след приемане на разрешението от арбитър.

" Да се твърди, че надали не в страната има всеобщо подслушване, това е една апокалиптична картина, която не дава отговор на действителността ", разяснява основният прокурор Сотир Цацаров при дебатите по отчета, съобщи Българска телеграфна агенция. Той изясни, че е изискал думата след ръководителя на Националното бюро, с цел да отговори на изнесени надълбоко погрешни обстоятелства. По думите му 80 % от това, което се е чуло в пленарната зала, имало политическа багра.

Подслушване на публицисти - не, всеобщо подслушване на политици, магистрати и публицисти - не, съобщи Цацаров. Той дефинира като надълбоко погрешни изказванията, че 10 % от употребяваните СРС-та касаят публицисти, политици и магистрати. Според Цацаров откритото съвещание не е опрощение да не се загатват имена.

Главният прокурор изясни, че максимален брой са разрешенията за потребление на СРС в спецсъда, тъй като той издава позволения за проведени незаконни групи, които са най-малко от трима души, а в някои случаи доближават 35. Не е правилно, че няма СРС за тероризъм, сподели още той.
Цацаров разяснява, че изказванията за нарушавания от ДАНС и ДАТО са получили прокурорски отговор и са надълбоко спекулативни. Относно неприложените от ДАТО 8 000 способа, той изясни, че става дума не за своеволно несъблюдение на правосъден акт, а за случаи, в които това се е оказало на практика невероятно. Той даде образец с позволение за потребление на СРС за пет телефонни номера, а се оказва, че лицето към този момент не употребява три.

Цацаров разяснява, че е нарисувана една апокалиптична картина на всеобщи нарушавания, на която сътрудниците от ДАНС, ДАТО, Министерство на вътрешните работи мълчат, а Националното бюро се оказва единствена институция, която познава и съблюдава закона и се бори против безобразията.
По закон това бюро може да следи единствено процедурите по разрешаване на СРС и това не е апел за ограничение на пълномощията му, сподели основният прокурор. Той означи, че разпореждането от арбитър е наложително за всички и Бюрото няма право да ревизира със свои актове правосъдни актове.

Относно упреците към него за безмълвие, Сотир Цацаров сподели, че няма сигнал на Бюрото, който да не е получил отговор под формата на прокурорско разпореждане. Един съвет към сътрудника, който ми написа писма - когато имате неодобрение от прокурорско разпореждане, то се показва не посредством наново писмо до основния прокурор, а посредством тъжба или най-малко сигнал до по-горната инстанция, добави той.

За обвиняванията в двоен критерий към Владимира Янева и заместник-председателя на Софийски градски съд със 110 нарушавания, Сотир Цацаров изясни, че е формирано досъдебно произвеждане по отчета на някогашния ръководител на Софийски градски съд Калоян Топалов и до този миг не престават напъните на наблюдаващия прокурор да се достави с всички нужни документи, които настойчиво не се дават от Софийски градски съд.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР