Разработването на Национален план за борба с инсулта обсъдиха заместник-министърът

...
Разработването на Национален план за борба с инсулта обсъдиха заместник-министърът
Коментари Харесай

Д-р Тома Томов: Предстои разработването на Национален план за борба с инсулт |

Разработването на Национален проект за битка с инсулта разискаха заместник-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов и Дорина Добрева, ръководител на сдружението „ Асоциация за инсулт и афазия “ и член на Европейската пациентска асоциация за инсулт /SAFE/ и на Световната организация по инсулт /WSO/. За задачата ще бъде образувана работна група към Министерството на здравеопазването, в която ще вземат участие разнообразни специалисти, включително невролози, неврохирурзи, както и представители на неправителствени организации и други

Д-р Тома Томов и Дорина Добрева са единомислещи, че би трябвало да се работи в посока предварителна защита, профилактика и показване на необятната общност на проблемите на хората, претърпели инсулт. „ Разпознаването на признаците на инсулт, както и бързата и навременна реакция, са от изключително значение, тъй като последствията са както за болния, по този начин и за фамилията му “, уточни доктор Томов. Застаряващото население и неконтролираните хронични болести са причина за увеличаващия се брой на хората, претърпели инсулт, уточни още заместник-министърът.

Двамата разискаха Европейския проект за битка с инсулта 2018-2030. В него се предвижда 34% нарастване на инсултите до 2035 година. Инсултът е втора причина за смъртност по света. Според данни на Световната здравна организация 1 от 4 души е заплашен от инсулт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР