Разработва се премахването на прословутата дъска за отскок Леката атлетиа

...
Разработва се премахването на прословутата дъска за отскок Леката атлетиа
Коментари Харесай

Ново правило революционно ще промени скока на дължина

Разработва се премахването на прословутата дъска за отскок
Леката атлетиа възнамерява гражданска война, с която ще промени вечно една от дисциплините си - скока на дължина.

Една от класическите дисциплини в този спорт, в която няма изключително комплицирани правила, а те се основават на просто принцип - кой ще скочи най-далеч. Уловката е, че скокът в пясъчника би трябвало да бъде изработен от определна точка, марикирана с дървена дъска, която при нарушаване води до несполучлив опит.

С цел да отстрани несполучливите опити и да направи дисциплината по-атрактивна, управителният органа на леката атлетика към този момент тества премахването на емблематичната бяла дъска.

Така няма да има несполучливи опити, а всичко ще бъде измервано с лазерна технология, която ще регистрира резултатите.

Всеки играч ще може да скочи в пясъчника от кое място желае, а технологията ще мери дистанцията от върха на пръстите му при скока до мястото, където се е приземил.

Дали някой ще скочи от метър пред пясъчника или тъкмо от неговото начало няма да има никакво значение, тъй като ще се мери самият скок, а не дистанцията от две закрепени точки.

Готвената смяна бе коментирана от изпълнителния шеф от Световната федерация по лека атлетика Джон Риджън, който показа:

" По време на последното Световно състезание над 1/3 от скоковете бяха фаулове. Това убива спорта, а и лишава изключитлено доста време за преглеждането на решенията.

Истинска загуба на време, която считаме да премахнем. Освен това ще създадем самото съревнование по-динамично, а измерването на резултата няма да лишава 20-30 секунди, създадена е технология, с която още при приземяването на спортиста ще знаем неговия резултат.

Зоната за скок ще бъде много по-голяма и спортистът самичък ще взема решение от кое място да отскочи. Така всеки един скок ще бъде от голяма важност ", показа той.

Идеята незабавно бе посрещната отрицателно от някогашни състезатели в дисциплината, които обявиха, че да прецениш точния миг и съвършената стъпка на дъската са най-трудното нещо и точно те вършат спорта специфичен.

Евентуалното унищожаване на тази зона за скок напълно ще промени дисциплината и ще я улесни доста. Също по този начин се счита, че с лекост ще бъдат отнесени и всички досегашни върхове.

При мъжете той е 8.95 метра и е владеене на американеца Майк Пауъл от 1991-а, до момента в който при дамите висшото достижение е на Галина Чистякова от Съюз на съветските социалистически републики - 7.52 метра от 1988-а.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР