Разработчиците на технологията използват четири спектъра за различни типове средиКитайски

...
Разработчиците на технологията използват четири спектъра за различни типове средиКитайски
Коментари Харесай

Светлинна мрежа работи под вода, във въздуха и космоса

Разработчиците на технологията употребяват четири спектъра за разнообразни видове среди

Китайски учени от университета в Нанкин създадоха мрежа за непрекъсната връзка, способна да предава информация сред разнообразни среди – вода, въздух и космос, употребявайки четири разнообразни светлинни спектъра.

Подобна мрежа може да се употребява, да вземем за пример, в океани и езера, където датчиците събират данни за околната среда и споделят с повърхностни шамандури. След това данните могат да се изпращат безжично по повърхността на водата на огромни дистанции сред градовете.

Мрежа въз основата на светлина обезпечава връзка във всякаква среда
(илюстрация: Yongjin Wang, Nanjing University of Posts and Telecommunications)

Мрежата може също по този начин да се свърже с интернет посредством модем, с цел да могат хората на отдалечено място в океана да получат достъп до опорна мрежа за продан на информация, изясняват разработчиците в обява за новаторския план в научното списание Optics Express.

Четири спектъра на светлината

Авторите на създаването са употребявали четири спектъра на светлината за разнообразни видове среди. Под водата данните се предават благодарение на сини лъчи, на повърхността посредством бели светодиоди, във въздуха посредством ултравиолетово излъчване и в космоса посредством инфрачервени лазери.

Мрежата дава безжичен или кабелен интернет достъп, основан на TCP/IP, което я прави потребна за приложенията на Интернет на нещата (IoT).

Тестовете на системата от китайски разработчици демонстрират, че оптичната информационна мрежа може да излъчва видео с резолюция 2560х1440 пиксела и периодичност 22 фрагмента в секунда. Максималният % на загуба на пакети с данни е 5,8%, а латентността на предаване е по-малка от 74 милисекунди.

Други разработки

Светлинната връзка съставлява интерес за учени от разнообразни страни. През 2017 година интернационален екип от физици от Обединеното кралство, Германия, Нова Зеландия и Канада построи мрежа в „ последната миля ” с обща дължина 1,6 км, в която данните се предават благодарение на „ завъртяна ” светлина по-бързо от оптичните нишки.
още по темата
През декември 2023 година американската компания Amazon тества оптична междуспътникова връзка (OISL) в ниска околоземна орбита, при която спътниците обменят информация благодарение на инфрачервени лазерни лъчи. Изпитанията се направиха в границите на плана Kuiper.

SpaceX също тества междусателитни лазерни връзки от септември 2020 година Използването на лазери за връзки в космоса има огромен капацитет, защото неналичието на атмосферни разстройства разрешава високоскоростен трансфер на информация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР