Разпространението на коклюш продължава, но с много по-намалени темпове от

...
Разпространението на коклюш продължава, но с много по-намалени темпове от
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Повече са заболяванията, свързани с кърлежи

Разпространението на коклюш продължава, само че с доста по-намалени темпове от преди месец-два. Има малко повече болести, свързани с преносители, най-много с кърлежи. Имаме 30% повече лаймска болест и 50% повече марсилска тресчица. Като % е доста, само че като действителни бройки не е. Грубо плюс минус един два случая. До момента имаме 100 случая на лаймска болест и 50 на марсилска тресчица, само че те са били два пъти по-малко предходната година “.

Това сподели пред bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му доста влажната пролет е била доста подобаваща за развиването на тези преносители и този сезон по-често срещаме кърлежи. Препоръката му е постоянно да преглеждаме тялото си, откакто сме били в парка, в планината или покрай места с интензивно земеделие.

„ Много елементарно се смъква кърлежът, когато е впит от 2-3 часа, даже може да не го видим и при обличане и събличане да се освободим от него. Ако към този момент се забие дълбоко, става малко по-сложно, а и рискът от заразяване пораства с времето, в което той престоява. Счита се, че до 24 и 48 часа е доста дребен този риск, даже кърлежът да е инфектиран. Препоръката ми е да сваляте и унищожавате кърлежите, а не да си играете с тях. Най-доброто, което можем да създадем, е да ги унищожим, изхвърлим, изгорим “, поучава доцент Кунчев.

По думите му е доста мъчно кърлежът да бъде усетен, по тази причина би трябвало да бъдем деликатни.

„ Една от най-силните им страни е, че отделят обезболяващо вещество, тъй че да не усетим нито забиването, нито сърбеж. Те обичат най-нежната и най-тънката кожа, там елементарно се впиват, тъй че да огледаме всички гънки, подмишниците, по коленете. Когато е прясно впит, той доста елементарно се маха “, добави основният държавен здравен контрольор.

Той разяснява и огнищата на морбили в страната, които по думите му са притеснителни, тъй като вносът на болестта зачестява. „ До момента не сме отбелязали вътрешно разпространяване на морбили, само че имаме осем случая. Притеснителното е, че шест от тях са във Варна и района, надяваме се да не намерят неимунизирани лица, на които да го предадат. Имаме импортирани от Румъния, от Англия. Проблемът е, че този напън извън и внасяне на случаи зачестява. Вноса няма по какъв начин да го предотвратим на 100%, само че огромният въпрос е дали ще откри почва – уповавам се не. Благодатната почва са неимунизираните деца “, уточни основният държавен здравен контрольор.

По отношение на летните вируси доцент Кунчев съобщи, че те също имат прояви, само че са бързо преминаващи. „ Те наподобяват на зимните по температура, изнемощялост, прояви в горните дихателни пътища като кихане и кашлица, само че са бързопреходни. В някои от тях постоянно има и ентероколитни прояви и проблеми със стомашно-чревния тракт. В големия брой случаи, в случай че е въздушно-капково, го хващаме при контакта с други хора. Ако е фекално-орален път, то е замърсяване на храна, вода или лед. Най-често това са рискови артикули като мляко, яйца, месо, сосове, супи “, сподели доцент Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР