Разпространението на глобалните епидемии от ХИВ, вирусен хепатит и полово

...
Разпространението на глобалните епидемии от ХИВ, вирусен хепатит и полово
Коментари Харесай

СЗО предупреждава за ръст на половите инфекции

Разпространението на световните епидемии от ХИВ, вирусен хепатит и полово излъчени инфекции (ППИ) бележат растеж в доста райони. Те не престават да са значими провокации за публичното здраве. Това регистрира Световната здравна организация (СЗО) в собствен отчет, оповестява профилираният здравен уебсайт clinika.bg.

Всяка година те са причина за гибелта на 2.5 млн. души. През 2022 година тя си сложи за цел да бъде понижено заразяването със сифилис до 10 пъти към 2030 година, като от 7.1 млн. случая те да бъдат сведени 0.71 милиона.

Броят на новите обаче освен, че не понижа, само че се и усили с 1 млн. през 2022-ра и доближи 8 млн. индивида. Най-много са те в района на Америка и Африка. „ Увеличението поражда огромна угриженост. За благополучие, има значим прогрес на редица други фронтове, в това число в ускоряването на достъпа до диагностика и лекуване.

Имаме нужните принадлежности, с цел да сложим завършек на тези епидемии като закани за публичното здраве до 2030 година

Сега обаче би трябвало да подсигуряваме, че в подтекста на един все по-сложен свят страните вършат всичко допустимо, с цел да реализиран амбициозните цели, които са си сложили ", съобщи генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Адханом Гебрейесус.

Над 1 млн. се заразяват всеки ден със сифилис, гонорея, хламиди и трихомониаза.

В отчета категорично е посочено, че тъкмо със сифилис инфекциите при пълнолетните майки са се нараснали с 1.1 милиона, а на вродения при бебетата с 523 случая на 100 000 живородени годишно. През 2022-ра от него са умряли 230 000 индивида.

Мултирезистентната гонорея също се усилва. Към 2023 година от 87 страни, които са създали засилено наблюдаване се оказва, че 9 са отчели нараснали равнища на устойчивостта й към медикамента цефтриаксон (от 5% до 40%). Препаратът е последната линия за лекуването й. През 2022 година са регистрирани към 1,2 млн. нови случая на хепатит B и близо 1 млн. на хепатит C. 

Близо 1.1 млн. души са умряли от тези болести през 2019 година, а през 2023-та те са 1.3 милиона. Същевременно, ХИВ инфекции са намалели единствено от 1.5 през 2020 година на 1.3 милиона през 2022 година В 55% случаите са при хомосексуални, венозни наркомани, проституиращи, транссексуални и пребиваващи в пандизите. Високи са равнищата и на смъртните случаи от СПИН. 

През 2022 година те са били 630 000, като 13% от тях са на деца под 15 години. В отчета си СЗО регистрира още, че обсегът на лекуване на ХИВ доближи 76%, като 93 на 100 от хората, получаващи терапия, са постигнали подтиснат вирусен товар.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР