Разпространението на афиканска чума става по няколко начина - по

...
Разпространението на афиканска чума става по няколко начина - по
Коментари Харесай

Опасна ли е африканската чума за хората? БАН отговаря

Разпространението на афиканска чума става по няколко метода - по естествен път през дивите прасета посредством лова и отстрела. Другият е посредством импорт на замразено месо, изясни пред Българска национална телевизия проф. Христо Найденски – шеф на Института по микробиология към Българска академия на науките. Експертът акцентира, че болестта не е рискова за индивида, само че не е ясно какъв брой време се задържа в организма.

" Африканската чума не е рискова за индивида. Няма данни какъв брой време вирусът живее в човешкия организъм, правени са проучвания единствено в прасета. В месо от инфектирани прасета, вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да съобщи инфекцията на близките или в околната среда. Но в случай че при тази консумация се изхвърлят боклуци, към този момент се основава голяма причина вирусът да бъде публикуван ", изясни той.

" Обработката би трябвало да бъде сериозна - над 90 градуса, наложително. Над 70 градуса убиват вируса. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва извънредно добре термично ", сподели още той.

" Все още няма ваксина против африканската чума, не се работи и интензивно в тази посока ", добави Найденски
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР