Разпорежданията на преизчислените от 1 октомври пенсии ще бъдат достъпни

...
Разпорежданията на преизчислените от 1 октомври пенсии ще бъдат достъпни
Коментари Харесай

Преизчислените пенсии ще станат ясни чак след изборите

Разпорежданията на преизчислените от 1 октомври пенсии ще бъдат налични за информация в страницата на Националния застрахователен институт (НОИ) в деня след изборите – 3 октомври. Проверка ще може да бъде направена с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт, оповестиха от институцията.

Преизчислението от 1 октомври цели да се компенсира „ изоставането “ на отпуснатите най-отдавна пенсии. Идеята е да се понижи разликата сред старите и по-скорошните, които при идентични осигурителни условия са с доста разнообразни размери. Така най-голямо нарастване могат да чакат пенсиониралите се преди 2008 година

Въпреки че ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до края на предходната година, не всички пенсионери ще получат действително нарастване на приемания от тях пенсионен приход.

Според предварителните данни на Национален осигурителен институт се чака малко над 700 000 пенсионери да получат действително нарастване идващия месец. Това съставлява към една трета от общия им брой, т.е. повече пари от Национален осигурителен институт в сметката си през октомври ще откри един на всеки трима пенсионери.

Повечето минимални пенсии обаче няма да получат нарастване, тъй като те на процедура са дотирани от страната при административното повдигане на минималния размер на пенсията през годините. Това се случва, защото при изчисляването им се е получила сума под минималния предел.

На преизчисляване от 1 октомври не подлежат и пенсиите за трудова активност, отпуснати от началото на 2022 година, както и тези, които не са свързани с трудова активност – като обществени пенсии за напреднала възраст, неработоспособност и други.

От Национален осигурителен институт показват, че след преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с към 8.5%.

Вдигането на част от пенсиите бе регламентирано с актуализацията на бюджета през юни, преди кабинетът „ Петков “ да подаде оставка. То бе по концепция на тогавашната ръководеща коалиция сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ и бе необятно употребявано в предизборната акция. По време на дебатите в Народното събрание през юни от ГЕРБ пък упорстваха преизчислението да бъде направено от идната година с ново постоянно държавно управление.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР