Разпоредбите на новата Наредба Н-18 поставят в неблагоприятно положение българските

...
Разпоредбите на новата Наредба Н-18 поставят в неблагоприятно положение българските
Коментари Харесай

Демократична България поиска промени в нова наредба за е-търговията

Разпоредбите на новата Наредба Н-18 слагат в неподходящо състояние българските сдружения, осъществяващи електронна търговия, в съпоставяне както с обичайните търговци, по този начин и с интернационалните електронни магазини. Това се споделя в позиция на обединяването Демократична България.

Според ДСБ, Зелените и Да, България разпоредба Н-18 в частта, обвързвана с действието на електронните магазини слага българските компании в по-неблагоприятно състояние спрямо обичайните физически магазини и с интернационалните компании, до които българските консуматори имат достъп.

Изискването всеки електронен магазин да бъде записан в специфичен указател е необичайно и несъобразено с пазара. Нито една друга страна членка на Европейски Съюз не поддържа сходен указател, показват от Демократична България.

Според извънпарламентарното обединяване друго условие, което не кореспондира с пазарната логичност, е всяка продажба през виртуален POS (Point of sale) да се регистрира и на фискално устройство. Това на процедура значи във всеки електронен магазин да има по един чиновник, който при постъпила продажба да я вкарва ръчно в касов уред. Алтернативата е да има касов уред интегриран със сървъра, само че доста малко такива интеграции са осъществени все още и това би бил спомагателен разход за бизнеса.

Най-същественият проблем е тълкуванието от страна на Национална агенция за приходите на текст от наредбата, съгласно който всеки електронен магазин се приравнява към СУПТО (Софтуер за ръководство на продажбите в търговски обект), настояват от обединяването.

Това щяло да затрудни съществено потреблението на онлайн магазини въз основата на платформи с отворен код, каквито са доста от международно известните системи за онлайн търговия.

От друга страна, всички компании, които са вложили десетки хиляди за разработка на лични системи, ще би трябвало да влагат още хиляди за промени на към този момент работещ програмен продукт, декларират от Демократична България.

Според тях условието софтуерите за електронна търговия да са утвърдени от Национална агенция за приходите ще донесе спомагателни усложнения и незнайни, защото множеството са с отворен код и няма по какъв начин търговците да посочат разработчик на платформата, който да застане и подсигурява за направата си. Търговецът ще е заставен или да откри разработчик, който да се разгласи като подобен пред Национална агенция за приходите, или да направи нов магазин при разработчик, който към този момент е заявен като подобен пред Национална агенция за приходите.

Вместо да се реализира търсеният резултат на отчетност, съвсем всички онлайн търговци ще преминат на заплащания единствено с „ пощенски паричен превод “ и ще отстранен опцията за следене на поръчката от страна на клиента, с цел да избегнат дефиницията СУПТО.

Демократична България предлага картовите заплащания да не изискват фискален бон, а Национална агенция за приходите да разграничи заплащанията с карта на:

CP- Card Present (плащане през физически POS терминал, да вземем за пример в магазин или ресторант)

CNP – Card Not Present (Случаите, когато картата не участва физически сега на самото заплащане, да вземем за пример виртуален POS на електронен магазин)

Предлагат също за CP да останат настоящите разпореждания на Наредба Н-18 – да са приравнени към заплащане в брой, да се изисква издаване на фискален бон и СУПТО.

За CNP предлагаме да се приравнят към заплащанията по банков път, а търговците да записват оператора на виртуалния си POS и Национална агенция за приходите да получи достъп до извлеченията по сметката, предоставяни от банка или лицензирани финансови институции за електронни пари, показват от Демократична България.

С тези причини от обединяването упорстват предложенията по отношение на електронната търговия да бъдат отстранени от Наредба Н-18, защото ще слагат в неподходящо състояние българските сдружения, осъществяващи електронна търговия в съпоставяне както с обичайните търговци, по този начин и с интернационалните електронни магазини.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР