Разположен на бреговете на индийската река Тапти, Сурат е оживен

...
Разположен на бреговете на индийската река Тапти, Сурат е оживен
Коментари Харесай

След санкциите срещу Русия: Ще има ли диаманти за всички?

Разположен на крайбрежията на индийската река Тапти, Сурат е многолюден промишлен град от години. Той е прочут с производството на текстил, само че също така е и градът, в който се обработват над 90% от диамантите в целия свят.

В предприятата му хиляди служащи часове наред режат и шлифоват дребните камъчета, с цел да реализиран съвършена форма с 58 фасети.

Пътят на диамантите, който стартира от мините в Русия и Австралия, завършва в Сурат. Оттук те се доставят до най-скъпите бутици в цяла Европа, Съединени американски щати и други елементи на света, написа Business Standart.

Пристанищният град Сурат е дом на над милион служащи, преселили се в търсене на работа от няколко индийски щата. Те от години се препитават с шлифоване на диаманти.

Напоследък обаче улиците на Сурат не са изпълнени с народ, както преди. Работниците се завръщат по родните си места, защото работата е намаляла. Първо, поради пандемията през последните две години. И в този момент - поради глобите против Русия.

Alrosa е най-голямата в света компания за рандеман на диаманти. Частично тя е благосъстоятелност на съветското държавно управление. Отговаря за 40% от доставките на необработени диаманти.
Това прави Сурат съществено подвластен от Alrosa.

Тъй като глобите постановиха понижаване на работата в предприятията и внезапен спад на износа на подготвена продукция, в този момент над 25% от чиновниците на Сурат са в годишен летен отпуск. Според изчисленията промишлеността ще регистрира съществено редуциране на работните места през юни, в случай че доставките на необработени диаманти от Русия не се възстановят.

В момента в отпуск за 15 дни са пуснати над 250 000 души.

Какво следва?

Ефектът на глобите върху Alrosa ще бъде забележим през юни. Тогава производството ще се възвърне след ваканцията. На напред във времето ще излезе действителният проблем - неналичието на задоволително необработени диаманти. Добавете към това и фактът, че съвсем няма ресурси в промишлеността.

Съветът за поощряване на износа на скъпоценни камъни и бижута приканва за интервенция на централното държавно управление, изключително на Министерството на търговията.

Според заместник-председателя на съвета Випул Шах, такава мярка е нужна, защото промишлеността чака големи загуби на работни места през юни и юли.



Изгледи за края на войната в Украйна няма. Освен това се чака глобите против Русия да надживеят самата война.

Това значи, че би трябвало да се вземат ограничения в този момент.

Недостигът на съветски необработени диаманти евентуално ще продължи през идващите месеци. На фона на всичко това има едно допустимо решение, което държавното управление би могло да предложи, макар че и то има своите провокации.

Изкуствено основани диаманти?

Индустрията гледа с вяра на диамантите, които се основават в лабораторни условия. Някои играчи на пазара даже към този момент са минали към развъждане в лаборатория. Това стана по време на пандемията от Ковид.

Компаниите, които зависят от съветските доставки, може да тръгнат по същия път.

Отгледаните в лаборатория диаманти обаче може да не се окажат задоволително бърза опция, в случай че глобите на Съединени американски щати против Alrosa продължат.

Според специалисти са нужни 6-8 месеца, с цел да се сътвори лаборатория. Реалното произвеждане пък стартира след съвсем година.

Сурат е прочут с това, че шлифова 9 от 10 диаманта в света. В предприятията му работят близо милион служащи, които обезпечават годишен оборот от 21-24 милиарда $ или 1,6-1,7 трилиона рупии.

Без подозрение, нарушаването на веригата за доставки освен ще удари приходите, само че и ще остави хиляди хора без работа.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР