Разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинския договор 1878 г.,

...
Разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинския договор 1878 г.,
Коментари Харесай

Трудният път на Съединението

Разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинския контракт 1878 година, основава трудности за тяхното политическо и икономическо развиване. Поради това битката за цялостно национално избавление и обединяване става главен блян на българския народ. Тя стартира от първите дни след Освобождението през 1878 и се разпростира наред с напъните за създаване и одобряване на Княжество България и отбрана на българския темперамент на Източна Румелия. Общонароден блян е цялостно национално обединяване, като се съединят Северна и Южна България и се освободят и причислят Македония и Одринско, които по Берлинския контракт остават под османска власт.
Първият опит за съединяване е изработен през 1880 година по отношение на изостряне на гранични разногласия сред Турция, Гърция и Черна Гора.
През май 1880 година в Сливен е учреден Централен национален комитет (К. Величков, Ив. Ст. Генов, Г. Тилен, Г. Странски и Г. Хаканов) за образуване битката за обединяване на България. По самодейност на княз Александър I в Лондон е изпратен Ст. Панаретов с задача да ревизира отношението на британското държавно управление към замисляното съединяване на Северна и Южна България. Великите сили, в това число и Русия, заемат негативна позиция по този въпрос. Против съединяване, несъгласувано с Русия, се афишира и демократичното държавно управление на Драган Цанков.
През идващите години подготовката за съединяване се прави посредством определяне на тесни връзки сред княжеството и самостоятелната област и национална консолидация на българското население в Източна Румелия.
В края на 1884 и началото на 1885 година обществеността в княжеството и в Източна Румелия се раздвижва във връзка със усилването на терора над християнското население в Европейска Турция. По самодейност на Захари Стоянов през февруари 1885 година в Пловдив е проведен Български скришен революционен централен комитет (БТРЦК).
На 25 юли в Дермендере (дн. С. Първенец, Пловдивско) е свикано заседание на БТРЦК, на което е определен нов Централен комитет. Без да се отхвърля от подготовката на всеобща национална акция, ръководителите на комитета обръщат внимание основно на спечелването на войските в Източна Румелия.
Според проекта, одобрен на съвещание на БТРЦК на 23 август 1885 година, основен удар би трябвало да се нанесе в Пловдив против конака и представителните институции, локалните отряди да завземат Пазарджик и другите по-големи селища в региона. През втората половина на август в доста селища стартират безредици и демонстрации, като най-масови са в с. Голямо Конаре (дн. Съединение), където работи Пр. Тошков (Чардафон Велики). На 2 септември в Панагюрище непринудено е извършена протестна проява, която служи като сигнал за всеобщи демонстрации в редица селища на региона. В идващите дни всеобщи митинги се организират даже в селища, в които няма локални комитети на БТРЦК.
На 6 септември рано сутринта, войските ситуирани в покрайнините на Пловдив, отпред с майор Д. Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в Пловдив, обкръжават конака и арестуват Г. Кръстевич. Румелийското държавно управление е свалено. Провъзгласява се Съединението на Северна и Южна България. То се посреща с възторг от българския народ.
След акта на 6 септември България изпада в мъчно интернационално състояние. Османската империя концентрира войски към българската граница. Сръбския крал Миланович дава заповед за активизиране на сръбската войска. На 24 октомври е свикана конференция на представители на Великите сили в Цариград за споразумяване на Източнорумелийския въпрос.
Под претекст, че се нарушава равновесието на Балканите сръбския крал, подкрепян от Австро-Унгария, на 2 ноември 1885 година заповядва на сръбските войски да атакуван България. В отбрана на Съединението се разгаря всеобщо патриотично национално придвижване. Победата на българите във войната довежда до закрепване на Съединението.
След продължителна дипломатическа битка на Цариградската посланическа конференция 1885-86 Съединението получава интернационално самопризнание с подписването на Българо-Турската конвенция 1886.
Обединяването на Северна и Южна България има решаващо значение за по-нататъшното развиване на страната. Създава се по-голяма териториална и стопанска общественост и се дава подтик на капиталистическото развиване на страната. България се трансформира в сериозен фактор на Балканите.

Енциклопедия " България "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР