Разочарование в Индонезия след решение за обжалване на футболна катастрофа

...
Семействата на някои от 135-те души, които загинаха при катастрофата
Коментари Харесай

Семействата на някои от 135-те души, които загинаха при катастрофата на стадион Канджурухан в Индонезия, казват, че все още търсят справедливост, след като апелативен съд отмени решение, което освобождава двама полицаи, обвинени в трагедията и вместо това ги вкара в затвора.

Полицаите, Wahyu Setyo Pranoto, началник на операциите на полицията на регентство Маланг и Бамбанг Сидик Ачмади, ръководител на отдела за превенция на полицията на регентство Маланг, бяха освободени от Сурабая за небрежност, довела до нараняване или смърт през март Районен съд.

В изявление от четвъртък Върховният съд на Индонезия каза, че е отменил оправдателните присъди, вместо това осъжда мъжете съответно на две години и половина и две години затвор.

„Изключително съм недоволен от присъдата. Исках да получат смъртна присъда“, каза пред Ал Джазира Рини Ханифа, чийто син, 20-годишният Агус Риан Сях Пратама Путра, почина в Канджурухан миналия октомври.

„Присъдите трябваше да бъдат пропорционални на това, което направиха на сина ми. Това е справедливост в Индонезия за тези, които са на власт и имат власт. Техните позиции спечелиха в крайна сметка“, каза тя за полицаите.

Имаше 135 смъртни случая, след като полицията изстреля сълзотворен газ по терена и по трибуните в края на мача между съперничещите отбори Arema FC и Persebaya Surabaya в Маланг на 1 октомври миналата година в отговор на възприеманото нахлуване на терена от разочаровани фенове с представянето на Arema FC.

Сълзотворният газ накара феновете да се втурнат към изходите на порти 13 и 14 на стадиона, където много от тях бяха смачкани до смърт. Някои от семействата също казаха, че подозират, че близките им са се задушили от газта още на трибуните, версия, оспорвана от властите. Стотици хора бяха ранени.

При обявяването на решението на съда през март, съдията от окръжния съд на Сурабая, Абу Ахмад Сидки Амся, каза, че Праното и Ачмади не са законно и убедително доказани виновни за издаване на заповеди да използват сълзотворен газ, въпреки че той осъди друг офицер, Хасдармаван, командирът на Трета мобилна бригадна рота на полицията в Източна Ява на година и половина затвор за ролята си в инцидента.

Докато произнасяше присъдата си, Амся твърди, че полицията не е изстреляла сълзотворен газ директно срещу привържениците на трибуните, а само го е изстреляла на терена, след което е била носена от вятъра и „никога не е достигнала на юг стои”, нещо, което казаха свидетели и видеозаписи от инцидента показаха, че е невярно.

Подкрепено от правителството разследване от Националната комисия по правата на човека (Komnas HAM) установи, че около 45 изстрела със сълзотворен газ са били изстреляни на стадион Канджурухан.

„Трябва да има правна отговорност“, каза тогава председателят на Komnas HAM Ахмад Тауфан Даманик.

„Не е в съответствие с това, което направи полицията“

Върховният съд заяви, че не е съгласен с оправдателната присъда на Праното и Ачмади, като установи, че „[обвиняемите] са законно и убедително доказани за виновни за извършване на престъплението по небрежност, причиняващо смърт на хора, тежко нараняване и лица да бъдат наранени по такъв начин, че да са били временно неспособни да работят”.

По време на процеса в Сурабая, който беше преместен от Маланг поради чувствителния характер на случая, обвинението поиска три години затвор за всеки полицай.

Семействата на жертвите обаче реагираха с възмущение след решението на Върховния съд, най-висшият съд на Индонезия.

Деви Аток Юлфитри, чиито две дъщери, 13-годишната Наила Деби Ангграини и 16-годишната Натася Деби Рамадани, починаха след гледане на мача, каза пред Ал Джазира, че справедливостта не е раздадена въпреки отмяната на Върховния съд оправдателните присъди.

„Присъдите не са в съответствие с това, което направи полицията“, каза той. „Но поне съдиите от Върховния съд имаха малко съвест, за разлика от съдиите в Окръжния съд в Сурабая.“

След трагедията бяха повдигнати въпроси защо полицията е поставила сълзотворен газ на терена и след това го е използвала срещу привържениците, когато ФИФА, асоциацията, която регулира спорта по света, забранява използването му на футболните стадиони.< /p>

В допълнение към тримата полицаи, които вече са осъдени, двама цивилни, служителят по сигурността Суко Сутрисно и председателят на организационния комитет на мача Абдул Харис, преди това бяха осъдени съответно на една година и година и половина затвор за небрежност, която включва неизвършване на правилна оценка на риска на стадиона.

Тъй като наказателното преследване вече е приключило, някои семейства завеждат граждански дела, за да се опитат да осигурят финансова компенсация. Съществува и възможност за съдебен преглед, но само на основание, че има нещо процедурно нередно с присъдата.

Имам Хидаят, адвокат, представляващ някои от жертвите, каза пред Al Jazeera, че проблемът с продължителността на присъдите произтича от това, че полицаите са обвинени в небрежност, а не в убийство.

„От самото начало ни беше трудно да уважим съдебния процес в Сурабая, тъй като полицаите не бяха обвинени в умишлено убийство“, каза той.

„Поради това ние наистина не се чувстваме така, сякаш справедливостта е въздадена, каквито и да са присъдите. Смятаме, че според съдебната практика там е имало достатъчно, за да бъдат обвинени в убийство.“

Ханифа се съгласи.

„Семействата на жертвите не приемат безсмислената присъда на съдиите“, каза тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР