Разногласията в Европейския съюз относно бюджета на блока заплашват предоставянето

...
Разногласията в Европейския съюз относно бюджета на блока заплашват предоставянето
Коментари Харесай

Financial Times: Разногласията в ЕС заплашват предоставянето на 50 милиарда евро на Украйна

Разногласията в Европейския съюз по отношение на бюджета на блока заплашват даването на 50 милиарда евро на Украйна в сходство с четиригодишната стратегия за помощ, решението за която би трябвало да бъде взето на срещата на върха на общността на 14-15 декември. Това оповестява Financial Times, базирайки се на представители на общността, взели участие в съответните полемики.

Според обявата, страните-членки на Европейски Съюз са „ надалеч от постигането на съглашение за попълване на общия бюджет на блока, в това число 50 милиарда евро за Украйна, преди срещата на върха в Брюксел “. Постигането на бюджетно съглашение ще бъде " доста, доста мъчно ", съобщи чиновник, поискал анонимност. Киев се нуждае от тези средства, с цел да поддържа кредитоспособност до 2027 година

Неуспехът да се утвърди дълготрайно финансиране, както и предлагането за 20 милиарда евро военна помощ за Украйна през идващите четири години, „ ще бъде удар за Киев след неуспеха на лятната му контраатака и възходящите опасения по отношение на отслабването Западна поддръжка “, се споделя още в публикацията.

" Моментът на истината идва ", съобщи представителят на Европейски Съюз.

Според FT финансирането на Украйна от Брюксел се е трансформирало в „ политически футбол в подтекста на по-широките диспути по отношение на бюджетните цели на Европейски Съюз заради решението на Комисията да комбинира поддръжката за Киев в предлагането дружно с други претенции за финансиране за попълване на бюджета през 2021-2027 година "

Унгарският министър председател Виктор Орбан по-рано предложи да не се включва в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз въпросът за започване на договаряния с Украйна за присъединението й към общността. Той изясни, че Будапеща се опълчва на сходни договаряния, тъй като счита, че Украйна не е подготвена за това и не са оценени следствията от сходна стъпка.

През 2023 година Европейската комисия извършва стратегия за макрофинансова помощ за Украйна в размер на €18 милиарда На 20 юни Европейска комисия прикани страните от Европейски Съюз да създадат спомагателни вноски в бюджета на общността за интервала от 2024 година 2027 година, което е належащо за одобрение на програмата за бюджетна помощ на Украйна в размер на €50 милиарда за идващите четири години. Както заяви по-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, на срещата на върха на Европейски Съюз в края на октомври в Брюксел концепцията за разпределяне на спомагателни бюджетни вноски от страните от Европейски Съюз за Украйна беше блокирана от Белгия, Унгария, Словакия и няколко други страни. Поради това дълготрайните стратегии на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна към момента не са признати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР