Разногласията между Еманюел Макрон и Ангела Меркел отслабват шансовете на

...
Разногласията между Еманюел Макрон и Ангела Меркел отслабват шансовете на
Коментари Харесай

Разногласията между Макрон и Меркел може да проправят път на жена да оглави Еврокомисията

Разногласията сред Еманюел Макрон и Ангела Меркел отслабват възможностите на претендента на немския канцлер за ръководител на Европейската комисия Манфред Вечер и биха могли да проправят пътя към поста на жена - датчанката Маргрете Вестагер, отбелязва " Франс прес ".

" Ако Германия не получи Комисията поради Франция, тогава Франция също няма да я получи ", сподели европейски представител, визирайки председателския пост на Еврокомисияа. " В този случай немският канцлер ще поддържа кандидатурата на Вестагер, тъй като Европейският парламент изисква да бъде посочен претендент на една от политическите групи ", добави той.

Това ще значи и завършек на упоритостите на французина Мишел Барние, договарящия на Европейска комисия за Брекзит, който ще бъде " рискуван на олтара на неразбирателството сред Франция и Германия ", отбелязва " Франс прес ". Според европейския представител на позициите на френския президент на срещата на върха на Европейски Съюз в Сибиу предходната седмица не са се понравили на немския канцлер. Макрон обществено се опълчи на номинирането на Вебер, претендента на Европейската национална партия (ЕНП), само че на първо място претендент на немската християндемократическа коалиция.

На конференция Макрон сподели " ние би трябвало да избегнем компромиса за минимум положителния претендент ", без да спомене името на Вебер. Това изявление не се хареса нито на Берлин, нито на водачите на ЕНП, отбелязва " Франс прес ".

Меркел загатна за различията си с Макрон в изявление за в. " Зюддойче цайтунг ". Френският президент също призна, че има компликации сред двамата. Според няколко европейски източници обаче връзките сред двамата водачи са станали " доста неприятни " и " неразбирателството е тотално ".

На 28 май ще има изключителна среща на върха на Европейски Съюз. Тя ще се състои два дни след изборите за Европейски парламент. Тогава всяко европейско политическо семейство ще е наясно с какъв брой евродепутати ще разполага и ще е съставило своята група в Европейския парламент. След това ще стартират договарянията за установяване на приемниците на Жан-Клод Юнкер от Люксембург и на поляка Доналд Туск надлежно отпред на Европейската комисия и на Европейския съвет, както и на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурност - пост, който в този момент се заема от италианката Федерика Могерини. Предмет на полемиките ще бъдат още два поста - на шефа на Европейската централна банка и на ръководителя на Европейския парламент.

ЕНП е възнамерявала да свика среща на своето управление преди срещата на върха на 28 май и ще пази кандидатурата на Вебер отпред на Еврокомисията. Той обаче би трябвало да си обезпечи поддръжката на болшинството от държавните и държавните ръководители в Европейски Съюз. Договорката за идващия ръководител на Еврокомисията ще бъде решаваща и при определянето на останалите номинации.

" Никъде не е казано, че автоматизирано претендентът на първата политическа група в Европейския парламент ще мине. Има единствено две условия и те са този претендент да е формален претендент на една от групите и да събере болшинство ", напомня Жауме Дуч, представител на Европарламента.

 Маргрете Вестагер
© Reuters

Маргрете Вестагер

Туск сподели неотдавна, че е неотложно жена да бъде номинирана на управителния пост на една от водещите европейски институции и че би трябвало да бъде спазен салдото сред страните при номинациите.

Маргрете Вестагер е най-добре познатият претендент за поста на ръководител на Европейска комисия. Еврокомисар по конкуренцията, тя е отпред на листата на групата на либералите АЛДЕ. Американският президент Доналд Тръмп я назова Данъчната лейди на Европейски Съюз. Самата тя пледира, че е време жена да застане отпред на институцията. Меркел й се възхищава, а Макрон мъчно ще може да отхвърли претендента на либералите, които са негови съдружници в Европейския съвет и се обрисува да бъдат такива и в идващия Европарламент.

Но има и един проблем - Дания не е в еврозоната и не взе участие във всички европейски политики. И в случай че Вестагер не бъде номинирана, то тогава ще би трябвало да се търси друга подобаваща жена. Европейски представител споделя на смешка, че в случай че тогава 10 души бъдат запитани коя е подобаващата жена, отговорите ще бъдат 10, измежду които ще попадат и шефката на МВФ, французойката Кристин Лагард, и българката Кристалина Георгиева от Световната банка. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (414)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР