Разместванията в 48 Народно събрание оставиха без мандати няколко от

...
Разместванията в 48 Народно събрание оставиха без мандати няколко от
Коментари Харесай

Известни лица остават извън парламента

Разместванията в 48 Народно заседание оставиха без мандати няколко от водещите лица на огромните партии - от Цвета Караянчева за ГЕРБ, през Антоанета Цонева (ДБ) до доайена на ДПС д-р Хасан Адемов, който беше избиран за народен представител цели 20 години, написа " Булевард България ".

Без депутатско място ще е и проф. Асен Балтов - някогашният шеф на УМБАЛСМ " Пирогов " не съумява да влезе от пета позиция в листата на ГЕРБ в 23 МИР София.

Лидерът на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев е феноменът на избори 2022 - поради него двама от преференциално определените депутати в Ловеч се отхвърлят от мандатите си.

Георгиев беше преместен от избираемото второ място в Ловеч поради преференциалния избор за третия Иван Миховски. Според БНР обаче Миховски се е отвел от листата, без значение че е спечелил 11.27% персонални гласове. Изненадващо - петият в листата на ГЕРБ-Ловеч Иван Грънчаров, който също има над 7% преференциален избор, е решил, че към този момент не желае да става народен представител.

Така Георг Георгиев влиза от третия опит в Ловеч. Другият му късмет през 24 МИР София беше блокиран, тъй като преди него влизат Тома Биков, юристката Рая Назарян и Евгения Алексиева.

Депутатският мандат на някогашния регионален шеф на Разград Гюнай Хюсмен също е под въпрос - той може да влезе в 48 Народно заседание единствено в случай че Десислава Атанасова му отстъпи място и избере да извърши мандата си през Русе.

Радостин Василев, Иво Атанасов и Георги Георгиев от " отцепниците " на Има Такъв Народ в 47 Народно заседание съумяват да си завоюват мандат през листите на " Продължаваме промяната " - Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков остават обратно в подреждането, изместени от по-предните претенденти в листите (Русе, Плевен и Враца) или попаднали в райони с нулев мандат за Политическа партия (като Търговище).

Водачът на Политическа партия в Русе Николай Събев (министър на превоза в кабинета " Петков " ) е оповестил, че се отхвърля от мандата си и ще освободи още едно място за листата в региона.

Предпочитанието на Асен Василев ще е решаващо за това дали някогашният министър на културата Атанас Атанасов ще стане народен представител в 48 Народно събрание или не - Василев е определен по едно и също време от София-23 и от Хасково, където Атанасов е запаса.

Въпреки неувереното показване на Политическа партия в Перник - Бойко Рашков получава сигурен депутатски мандат. Никола Минчев влиза единствено от Пловдив, защото Кърджалийския МИР оставя един-единствен мандат отвън Движение за права и свободи и той се е паднал на " Български напредък ".

Това е и повода, заради която някогашният ръководител на НС Цвета Караянчева ще остане без депутатско място в трети следващ парламент.

Най-сериозната загуба при разпределението на мандатите в Движение за права и свободи е отсъствието на Хасан Адемов - някогашен обществен министър и приет специалист, който участва във всеки парламент от 2001 година до момента.

Адемов не печели мандат като лидер на листа в 25 МИР София и не участва в други избираеми места. За съпоставяне - Делян Пеевски и Йордан Цонев и този път са презастраховани в два региона.

Единственият народен представител, който е съумял да измести водача в листата си с високи преференции, се оказва Николай Аргиров - пети в Движение за права и свободи - София област. Аргиров размества всички пред себе си единствено с 1213 персонални гласове.

" Демократична България " също е позволила пропуски в подредбата на листите си, откакто остава без Антоанета Цонева и Борислав Сандов в 48 Народно заседание. Цонева губи двата региона, в които беше лидер (Пазарджик и София-област), а Сандов - Монтана. Бившият министър на околната среда е преместен с преференции и от избираемото второ място в София-23.

Медикът Александър Симидчиев не влиза от Шумен и остава запаса в 25 МИР София, където Демократична България печели единствено два мандата за Владислав Панев и Елисавета Белобрадова (с преференции). Белобрадова към този момент е определена и през 23 МИР София, като остава да се види дали ще освободи място за Симидчиев или за Кристина Петкова.

От Христо Иванов зависи дали Кремена Кунева ще влезе като депутат от София, или ще се освободи място за още един човек в Пловдив. Вторият в тамошната листа Йордан Иванов към този момент има сигурен мандат поради вота в прилежащия регионален регион.

Българска социалистическа партия ще би трябвало да се лиши от юриста Филип Попов, който губи мандата си от Видин, и от журналиста Александър Симов.

Лекарят проф. Георги Михайлов ще влезе в 48 Народно заседание единствено в случай че Корнелия Нинова се откаже от мястото си в Благоевград и влезе през 25 МИР София. Там обаче тя рискува да остави без мандат един от съдружните си сътрудници - Емил Георгиев от " Екогласност ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР