Размерът на обезщетенията при катастрофи отново е гореща тема в

...
Размерът на обезщетенията при катастрофи отново е гореща тема в
Коментари Харесай

Колко струва смъртта на пътя?

Размерът на компенсациите при произшествия още веднъж е гореща тематика в застрахователния бранш. Асоциацията на застрахователите в България и Гаранционният фонд показаха неотдавна план на методика за тъкмо установяване на обезщетенията за потърпевшите и околните на жертвите на пътя. Подобно на методиката за въвеждане на системата Бонус-малус при установяване на размера на застраховката " Гражданска отговорност ", която по този начин и не е проработила, ще станем очевидци на следващи яростни разногласия.

Гилдията на юристите към този момент се обяви срещу предлаганата тарифа на компенсациите при гибел или контузии на пътя. Застрахователите обаче настояват, че новите критерии са по-справедливи, тъй като обективно правят оценка вредите и страданията на потърпевшите при произшествия.

Факт е, че в България всеобщо практиката на съдилищата е при пътно-транспортно произшествие (ПТП) със смъртен случай да присъждат обезщетения само за неимуществени вреди, т.е. обезщетения за болките и страданията, които понасят околните на починалия. За разлика от имуществените вреди, те не се потвърждават с документи и фактури за направени разноски. Единствено от убедителността на бранителя и преценката на съдията зависи каква сума ще бъде отсъдена. 

А статистиката демонстрира, че през последните години

 

размерите на тези компенсации прогресивно порастват

 

- за последната година междинното обезщетение надвишава 95 000 лева На този декор преди година Върховният касационен съд излезе с решение, което още повече отвори вратата за тези, които имат право на обезщетения при гибел на непосредствен - с изключение на съпрузи, деца и родители, искания за компенсации може да предявяват братя, сестри, баби, дядовци, внуци и даже всеки, който може да потвърди, че е бил тясно прочувствено обвързван със починалия. При което застрахователите сигнализираха, че в случай че не се слагат ограничавания на сумите, наложителната застраховка " Гражданска отговорност " може да скочи до 1000 лева

Затова и съществена цел на методиката, за която упорстват застрахователите, е да вкара справедливи критерии за установяване на размера на компенсациите, с която съдилищата да се преценяват.

На първо място в методиката се вкарва ясно разграничаване сред имуществени и неимуществени вреди.

Имуществените вреди са разноските, направени за лекуване и възобновяване, загубата на приход при неработоспособност, а при гибел - и издръжката на фамилията. Всички те се потвърждават с документи, а издръжката се дефинира от актюерски планове въз основата на това какви приходи е получавал починалия и на каква възраст са децата, останали сираци.

Неимуществените вреди пък компенсират прочувствените премеждия от контузиите при претърпяната злополука, а при положение на гибел - страданията на околните на починалия. Новото тук е, че се

 

вкарва точкова система за оценка на всяко едно телесно увреждане

 

в следствие от злополука. Екип от лекари с процедура като движимости лица в съдилищата са оценили в просторни таблици какъв брой точки носи всяка контузия - здравна и психическа, като оптималният им брой е 200. Авторите на методиката оферират една точка да се остойностява на една минимална работна заплата и тъкмо тази стойност евентуално ще провокира много диспути.

От идната година минималната заплата е планувано да се вдигне на 610 лева и в случай че методиката бъде призната в този си тип, оптималното обезщетение за болките и страданията на потърпевш в злополука със сериозна политравма би се оценило на 112 000 лева Към тази отплата обаче, съгласно методиката, ще се прибавят и всички претърпени материални вреди - разноските за лекуване и възобновяване, както и загубата на приход в резултат на краткотрайна неработоспособност или % неработоспособност.

При смъртните случаи методиката не планува точкова система на оценяване, а съответни суми, с които да се компенсират болките и страданията на най-близкия кръг родственици - съпрузи, деца и родители. За всички останали с право на обезщетение остава да се ползва сегашната наредба в Кодекса за обезпечаване - обезщетение с предел до 5000 лева

В новата методика за обезщетенията на най-близките на починалия в злополука

 

се вкарват три вида компенсации

 

- за съществена неимуществена щета, за особена щета и за вреди от извънреден темперамент. Предлага се за брачен партньор или за колегата, който е съжителствал на брачен начала с умрелия, компенсацията да е от 40 000 до 60 000 лева, като размерът зависи от продължителността на взаимния живот. Фактическото общуване на брачен начала би трябвало да е траяло най-малко една година, като това събитие се потвърждава посредством една и съща адресна регистрация.

От 50 000 до 60 000 лева се предлага да бъде компенсацията за всяко малолетно дете, останало сирак, а от 30 000 до 50 000 лева - за децата над 18-годишна възраст. За почернените родители, в това число и осиновители, лимитите са от 40 000 до 60 000 лева

Т.нар. " особени неимуществени вреди " разрешават тези предели да бъдат надхвърлени при избрани случаи. Например при гибел на единствен родител малолетното му дете може да получи 50% повече от закрепената 60 000 лева отплата. Ако детето е над 18 година, добавката е 25%. При гибел и на двамата родители пък компенсацията за децата може да нарасне със 70% повече от закрепения предел. Подобни надхвърляния на лимитите се плануват и при гибел на само дете - с 25%, и гибел на бременна жена със загуба на плода - с 15 000 до 30 000 лева

В категорията " щета с извънреден темперамент " се имат поради извънредно тежки, необикновени условия, които са провокирали извънредно страдалчество на околните на починалия. Тук застрахователите дават образец с татко, заставен да следи гибелта на сина си. Методиката предлага в сходни проблеми компенсацията за болки и премеждия да се завиши с още 25%.

Семейството на починалия при злополука с изключение на за обезщетения за прочувствените премеждия може да претендира и за обезщетение на материалните вреди, които понася. Тук главният измерител е какви приходи е имал умрелият,

 

като се взимат поради единствено приходите от труд от последните три години

 

И защото страната ни трайно се е закотвила на дъното по приходи и стандарт на живот в Европа, в всеобщия случай потърпевшите фамилии няма по какъв начин да получат огромна прехрана. Особено в случай че починалият е бил незает.

Всъщност задачата на новите правила, които се пробват да наложат застрахователите, е точно да се завиши тежестта на имуществените компенсации за сметка на все по-нарастващите неимуществени, които отсъждат съдилищата. 

Адвокати и организации на потърпевшите при произшествия одобряват методиката и всеки опит за административно установяване на компенсации извънредно отрицателно. " Методиката понижава с най-малко три пъти компенсациите, които все още дефинират съдилищата ", споделя Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Ниските приходи приживе осъждат на още по-голяма беднотия децата на жертвите на пътя, до момента в който богатите ще са привилегировани, счита Тодоров. И пита за какви материални вреди да претендират родители на починало при злополука дете, откакто то няма приход?

Според застрахователите обаче точно това е справедливият метод - компенсацията да се получава за действително направени разноски и изчислими загуби, вместо съдът да отсъжда субективно, без никакви доказателства, суми за стотици хиляди левове. " С въвеждането на методиката ще се избегнат субективизмът и несъответствията, които се получават при компенсациите в другите съдилища. В момента за едни и същи случаи неимуществените вреди варират от 80 хиляди до 150 хиляди лв. ", уточни Константин Велев, ръководител на Асоциацията на застрахователите. Според него методиката ще сътвори предвидимост какво могат да чакат и застрахователите, и потърпевшите лица, и техните близки.

Големият въпрос обаче е дали съдилищата ще се съобразят с сходна тарифа на компенсациите. От близо година в Кодекса по обезпечаване е въведен предел от 5000 лева за компенсациите за болки и премеждия на далечния кръг родственици на починали при злополука. Тази законова наредба обаче не работи. Вече няколко съдилища в страната отсъдиха надалеч по-високи компенсации за сестра и брат на починали на пътя. В тези случаи съдиите показват, че дефинират компенсацията съгласно общия принцип на справедливостта, а слагането на предели е в несъгласие с правото на Европейски Съюз и Закона за отговорностите и договорите. Други цитират Директива 2009/103/ЕО, съгласно която минималната застрахователна сума по " Гражданска отговорност " е 1 млн. евро за потърпевш и 5 млн. евро за събитие. Методиката, която би трябвало да бъде призната с разпоредба, въпреки всичко ще стане наложителна за застрахователите, които също все още имат друга процедура на установяване на компенсациите.

 

От 4480 лева за лека контузия на главата до 323 337 лева при гибел след злополука

На първото показване на плана на методиката нейните създатели - наетата от Гаранционния фонд консултантска компания HLB България, дадоха образци от правосъдната процедура, с които желаеха да покажат, че след използването на методиката потърпевшите при злополука биха могли да получат по-големи компенсации. Единствено при гибел компенсацията за околните е по-ниска. Според юристи обаче тези образци са особено определени, с цел да тушират недоволството.

Лека контузия
Събитие от 2018 година на 75-годишен мъж с охлузни рани на главата (2 точки), гръден панер (5 точки) и гръбначен дирек (1 точка)
Неимуществени вреди по методиката - 4480 лева
2+5+1=8 точки; Стойност на 1 точка = МРЗ за 2020 година = 610 лева
Имуществении вреди - 0 лева
Изплатено обезщетение от осигурител - 2000 лева

Тежка контузия
Събитие от 2015 година на 31-годишен мъж
Ампутация на лява ръка 
Неимуществени вреди по методиката - 73 200 лева
120 точки; Стойност на 1 точка = МРЗ за 2020 година = 610 лева
Имуществении вреди - 168 041 лева
Годишен приход 14 000 лева, 60% нетрудоспособност. Еднократно обезщетение по методиката - 168 041 лева
Общо обезщетение по методиката 235 241 лева
Изплатено обезщетение от осигурител - 150 000 лева

Политравма
Събитие от 2014 година на 20-годишен мъж
Ампутация на ляво стъпало до равнище 1/3 подбедрица (150 т.), намерено строшаване две кости дясна подбедрица (30 т.), мозъчно разтърсване (10 т.), травма гръден панер (1 т.), три разкъсни рани - гален (3 т.), тил (3 т.), глава (3 т.).
Неимуществени вреди по методиката - 112 000 лева
200 точки; Стойност на 1 точка = МРЗ за 2020 година = 610 лева
Имуществении вреди - 198 080 лева
Годишен приход 14 000 лева, 60% нетрудоспособност. Еднократно обезщетение по методиката - 198 080 лева
Общо обезщетение по методиката 310 080 лева
Изплатено обезщетение от осигурител - 250 000 лева

Смърт
Събитие от 2018 година на 49-годишен мъж
Наследници: брачна половинка, щерка на 7 година и наследник на 3 година
Неимуществени вреди по методиката - 180 000 лева
По 60 000 лева на тримата наследника
Имуществении вреди - 143 337 лева
Годишен приход 24 000 лева Издръжка по актюерски планове: брачна половинка - 27 686 лева, наследник - 63 997 лева, щерка - 51 694 лева
Общо обезщетение по методиката 323 337 лева
Изплатено обезщетение от осигурител - 340 000 лева
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР