Разликата в заплащането между мъжете и жените си остава постоянен

...
Разликата в заплащането между мъжете и жените си остава постоянен
Коментари Харесай

България: Мъжете вземат с до 30% по-високи заплати от жените

Разликата в заплащането сред мъжете и дамите си остава непрекъснат проблем в международен мащаб. Почти на всички места по света междинната заплата на мъжете е по-висока от тази на дамите. До огромна степен това се дължи на обстоятелството, че дамите нормално работят в специалности с по-ниско възнаграждение. Разпределението на дамите във връзка с границите на самостоятелната заплата доста се разграничава от това на мъжете. Докато доста по-висок % от дамите правят работа, попадаща в групата с най-ниски приходи, в това време, спрямо дамите, по-висок % от работещите мъже правят работа, за която получават най-високата заплата на пазара. Донякъде повода за това е, че единствено дребна част от дамите заемат топ мениджърски позиции. Това демонстрира част от разбора на интернационалния уебсайт за съпоставяне на заплати Paylab.com, който участва на българския пазар посредством локалния уебсайт Zaplatomer.bg.

Каква част от работещите дами доближават най-високото равнище на приходи в страната си?

Само към 6% от всички заети дами са измежду топ 10 на най-високоплатените чиновници. За съпоставяне 13% от работещите мъже попадат в тази група. Paylab наблюдава заплащането на дамите, които работят в страни, в които Paylab участва посредством местни уеб сайтове за съпоставяне на заплатите. Словения е с максимален % дами в сегмента с най-високо възнаграждение (8%).

Според Paylab Compensation Monitor да имаш управител мъж е два пъти по-често срещано, в сравнение с да имаш управител жена . Естествено, управителните позиции получават по-добро заплащане. 

До огромна степен повода се корени в това, че в исторически проект дамите не са имали толкоз положителни условия за кариера, колкото техните сътрудници мъже. От друга страна, работодателите постоянно се сблъскват с обстоятелството, че дамите не са толкоз заинтригувани от тези позиции, колкото мъжете. Например, работещите майки са склонни да заобикалят по-високо платените управителни позиции, които са прочувствено изискващи и времеемки и мъчно се комбинират със фамилния живот.  

Интересно е, че намираме разлики даже когато съпоставяме заплатите в най-високия децил на най-добре платените дами и техните сътрудници мъже. Средно възнаграждението на тези дами доближава единствено 78% от междинната заплата на най-високоплатените мъже. До огромна степен това се дължи на обстоятелството, че дамите доста по-често заемат управителни длъжности в по-малко прогресивните браншове на стопанската система като администрация и нетехнически позиции , което също оказва въздействие върху цялостната статистика.

Разликите в заплатите варират по страни

Като цяло, най-значими разлики в заплащането сред мъжете и дамите има в България, Чехия и Словакия , където междинната разлика в заплатите е от 28 до 30% в интерес на мъжете. За разлика от тях, Хърватия и Словения са страните с най-малка разлика – приблизително от 10 до 11%.

Изборът на специалност и упоритостите за кариерно развиване имат най-голямо въздействие върху заплатите

За дамите изборът на специалност оказва най-голямо въздействие върху техните заплати, защото всяка позиция има избрана стойност на пазара на труда. В днешно време не е извънредно дамите да изградят кариера на добре платени длъжности. Въпреки това към момента е реалност, че множеството дами работят на позиции с по-ниско заплащане.  

Това нормално са специалности като помощник, рецепционист, здравна сестра, счетоводител, обслужване на клиенти, поддръжка на клиенти или експерт човешки запаси, преподавател, сервитьор, помощник в магазин, обществен или административен служащ .

15% от всички заети дами получават заплащане в най-ниския сегмент (1-ви децил). За разлика от тях единствено 7% от мъжете попадат в децила с най-ниско платените чиновници. Сред следените страни максимален дял на дамите в сегмента с ниски приходи (1-ви децил) има в Словакия (18 %), Чехия (16 %), България (16 %) и Финландия (16 %).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР