Разкриването на нови храмови постройки очаква от новия археологически сезон

...
Разкриването на нови храмови постройки очаква от новия археологически сезон
Коментари Харесай

Проф. Овчаров очаква разкриването на нови храмове в Перперикон

Разкриването на нови храмови постройки чака от новия археологически сезон в античния град Перперикон археологът проф. Николай Овчаров. Пред Българска национална телевизия той сподели една от първите находки от новите разкопки. Това е сребърна монета от 13-14 век, която по думите му е от Ахейското княжество на кръстоносците и е изсечена по френски фасон. Намерени са и пръстени, които обаче занапред се обработват, разкри археологът.



Проф. Овчаров разяснява, че сега разкопките се правят не с държавно, а с общинско финансиране. Община Кърджали е мощно заинтригувана да отпуска средства за изследванията, тъй като по този начин притегля и европейски планове, изясни археологът.



Той сподели също, че в Перперикон има единствено паметни здания, макар упованията там да бъдат открити и антични жилища. Проф. Овчаров регистрира също, че изследванията на Перперикон не престават към този момент 23 години, само че още има какво да бъде намерено в другите пластове на античния родопски град.



Очаква се за стартира реставрацията на базиликата в комплекса, както и довършването на центъра за гости. Проф. Овчаров прикани с приемането на новия държавен бюджет да се мисли освен за продължаването на разкопките, само че и за завършването на обекта по този начин, че той да е най-накрая завършен като забележителност, оптимално налична за туристи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР