разкрива поредица от грешки, цензура и забавени действия в началото

...
разкрива поредица от грешки, цензура и забавени действия в началото
Коментари Харесай

„Китайските досиета“ – поверителни документи разкриват грешките и цензурата в началото на пандемията

разкрива поредност от неточности, цензура и забавени дейности при започване на пандемията от COVID-19 в първичния епицентър на болестта – Китай. Медията е получила поверителни медицински документи, в които се съдържат данни за първата реакция на локалните управляващи, укриване на информация, както и огромни пропуски в тестването и следенето на лица с COVID-19.

Журналистите от Си Ен Ен разясняват, че всички тези събития са от основно значение за разрастването на пандемията в световен мащаб.

„ Китайските досиета “

Документите идват от Китайския център за заразни заболявания. Те са тествани от шестима специалисти на Си Ен Ен и са достоверни.

Най-общо казано, данните в тях разкриват разлики в оповестените публично числа на болни от новия ковид, както и несъответствия в броя на умрелите.

От огромно значение е също откритието, че в два прилежащи на Ухан града е записана „ зараза от инфлуенца “, която не е ясно дали е била от грип или от ковид, показват от Си Ен Ен.

Документите разкриват също неефективността на здравната система и организация в Китай, които имат централизирано звено за следене на нови и непознати заболявания, основано след епидемията от SARS през 2003 година

Снимка: Getty Images

Официалните и поверителните цифри

В документите публицистите от Си Ен Ен са разкрили няколко основни разлики в това какво знае светът и какво знаят в Китай за заболеваемостта от новия ковид.

На 10 февруари 2020 година, да вземем за пример, са обявени едвам две трети от новите случаи на COVID-19. Според данните, с които разполага света тази цифра е 3911 души – от тях 2097 са доказани и 1814 са хипотетични.

Според документите, обаче, цифрата е 5918 души. Разбивката е както следва: 2345 доказани, 1772 клинично диагностицирани, 1796 хипотетични и 5 с позитивен резултат за новия ковид.

От документите излиза, че първичната система за отчитане на заболелите от COVID-19 е извънредно неефективна, защото изключва голяма част от болните от крайната цифра за едно денонощие. Според специалистите на Си Ен Ен тази разбивка нагоре разрешава на Китайската комунистическа партия да оповестява пред света каквото сметне за добре.

Друго съществено разминаване в числата е на 7 март 2020 година Тогава пред света са обявени 2986 нови случая на ковид, а съгласно документите за вътрешно прилагане те са били 3456.

Разминаване има и в броя смъртни случаи в този ден – обявени са 83, а в поверителните документи са 115.

Разлика има и в броя умряли от началото на локалната зараза. На 7 март тя е била 2986 съгласно формалните числа, само че съгласно вътрешния отчет тя е 3456.

На 17 февруари също са обявени доста по-малко смъртни случаи от действителността. Официалната цифра е 93, а тази в документите – 196.

Това слага под въпрос цялостната „ бистрота “ в съобщаваните числа от страна на китайските здравни управляващи. Още от началото на пандемията има данни, че страната е занижила броя на болните и умрелите, само че това е първото съответно доказателство за това.

Снимка: Getty Images

Неяснотите за цифрите се задълбочават още повече поради извънредно бавното тестване на болните в Китай. Първоначално са употребявани проби за SARS, които обаче постоянно давали подправено отрицателен резултат. Местните здравни управляващи регистрират също ниското равнище на хигиена и защитни ограничения по време на пробонабирането.

В началото на февруари едвам 30% до 50% от тестванията давали действителен позитивен резултат при към този момент потвърдено заболели. Ниската успеваемост принудила управляващите да стартират да тестват всеки болен по няколко пъти.

Друго съществено закъснение е пътеката от появяването на признаци до слагането на диагноза, която отнемала 23,3 дни – извънредно дълго време, когато става въпрос за толкоз заразно заболяване.

Документите разкриват също, че построената години по-рано система за следене на нови болести не работи. Още след епидемията от SARS китайските управляващи основават централизирано звено, което следи за появяването на нови заболявания, което обаче е пропуснало появяването на COVID-19.

Снимка: Getty Images

Мистериозна инфлуенца

Конфиденциалните документи демонстрират още нещо забавно. В началото на декември 2019 година в два града в провинция Хубей е документирана зараза от инфлуенца. В Ийчанг и Ксианинг има регистрирани повече случаи на тази инфлуенца, спрямо Ухан, който се намира в същата провинция.

В началото на декември 2019 година заболеваемостта от инфлуенца в провинция Хубей е скочила с колосалните 2059% в съпоставяне със същата седмица през 2018 година От 2 декември за седем дни са регистрирани 6135 случая на инфлуенца в Ийчанг и 2148 случая в Ксианинг. Ухан е трета в класацията с регистрирани случаи на инфлуенца – 2032 за същата седмица.

От Си Ен Ен прецизират, че по този начин и не излиза наяве от документите дали тази инфлуенца в действителност е била COVID-19, само че поради неработещата здравна система и бавната реакция е изцяло допустимо. Ако пък тези случаи не са недиагностицирани заболели с COVID-19, скокът на болните с инфлуенца несъмнено би затруднил медиците и би направил откриването на новата непозната болест още по-трудно.

Според конфиденциалните документи тестванията, които са правени на пациенти с инфлуенца, прибирали голям брой непознати резултати. Експертите на Си Ен Ен разясняват, че локалните здравни управляващи са тествали болните за това, което знаят, а новият ковид е непозната болест.

Тези данни слагат под въпрос и първоизточника на новия ковид. Според китайското държавно управление това е открит пазар за морски блага и епидемията е почнала точно там в средата на декември. Това изказване е съществено оспорено от изследване, оповестено в „ Лансет “ преди време, съгласно което една трета от 41 инфектираните през този месец не са имали никакъв контакт с този пазар.

Снимка: Getty Images

В същото време скокът на заболели от инфлуенца в прилежащ Ийчанг, въпреки и да не знаем дали е обвързван с COVID-19, отваря вратата на нови теории за произхода на вируса.

В умозаключение от Си Ен Ен показват, че локалните здравни управляващи са нямали никаква визия, че този вирус е с пандемичен капацитет. Това не се загатва на никое място в поверителните документи, защото в Китай са се надявали епидемията да отшуми бързо, сходно на тази от SARS.

На днешния ден става тъкмо една година от първия регистриран със признаци на COVID-19 пациент в Ухан, твърди проучване в „ Лансет “. В същото време броя инфектирани и смъртни случаи на територията на Китай тогава продължава да пораства, година по-късно, означават от Си Ен Ен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР