Разкрихме тайната на вкусния италиански хляб чабата и бързаме да

...
Разкрихме тайната на вкусния италиански хляб чабата и бързаме да
Коментари Харесай

Хляб Чабата

Разкрихме тайната на вкусния италиански самун чабата и бързаме да я споделим с вас

Необходими Продукти

● брашно - 260 г - с висок протеин, 10.5% употребих италианско брашно за самун на DIVELLA - FARINA
● вода - 220 мл топла
● зехтин - 1 с.л.
● квас - 1/2 ч.л. суха или 4 г
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1/2 ч.л.

Начин на подготвяне

Фурна - 200 градуса + купичка вода по време на печенето + разпръсквач с вода; Плоска тава покрита с хартия за печене; Работи се с миксер.

В купата на миксера или ръчен подобен се изсипва брашното, сухата квас, зехтин, и в профил се изсипва и солта. Пуска се миксера на мудна скорост, с цел да се смесят продуктите и стартира по малко да се долива топлата вода.

След като е напълно призната от брашното, миксерът се завишава на висока скорост и разбъркването продължава за към 10-15 минути или до момента в който тестото стартира да се отделя от купата на миксера.

Сваля се от миксера и се изсипва върху набрашнен плот и върху хартия за печене с цел да се оформи правоъгълник с ръце и с дължина към 25-30 см. Поръсва се с брашно, покрива се с фолио или забрадка и се оставя да втаса за към 30-40 мин.

През това време се загрява фурната дружно с купичка вода сложена на дъното ѝ и с плоската тава, която е предопределена за печене.

Хартията дружно с завършения самун се трансферира върху горещата тава и се слага във фурната, като преди този момент с разпръсквач се напръскват страните ѝ. Поставя се чабатата и още веднъж за 3-4 пъти през 30 секунди се напръскват стените на фурната. Градусите се понижават на 180.

Пече се до момента в който хлябът стане лек при покачване от тавата, към 30-40 мин. Охлажда се изцяло върху решетка.

Хлябът Чабата е подготвен.

Инфо: Кулинарен блог на Ева Тонева

Забележка: Увеличих двойно съставките за Чабатата, с цел да ми излязат тъкмо два отлично изпечени хляба. Замесих за към 10 минути тестото още вечерта, сложих го в доста дълбока купа, покрих го с фолио, оставих го за 30 минути на стайна температура и след това го прибрах в хладилника за цяла нощ. На сутринта беше втасало и готово за работа.

Тестото е много меко и по тази причина се работи единствено на набрашнен плот изпод, също се и покрива с брашно, не се измесва, а с шпатула се трансферират външните му страни към центъра, няколко пъти, като се потупва авансово с цел да излезе въздуха от него.

Оформих го бързо и го поръсих добре с брашно и оставих да шупва на стайна температура. Задължително се пече с купичка вода, и да не се не помни пръскането на стените на фурната също с вода. Задължително при този тип самун е образувалите се шупли вътре в него. Качвам фотоси, с цел да се видят шуплите тъкмо под прелестната му коричка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР