Разкошния вкус и аромат на това ризото с гъби се

...
Разкошния вкус и аромат на това ризото с гъби се
Коментари Харесай

Ризото с гъби и трюфел паста

Разкошния усет и мирис на това ризото с гъби се дължи съвсем напълно на трюфел пастата

Необходими Продукти

● ориз - 250 г Карнароли
● гъби - 180 г печурки
● трюфел паста - 1 с.л. леко заоблена от черен трюфел
● шалот - 50 г
● чесън - 1 скилидка
● зехтин - 40 мл.
● краве масло - 20 г
● бяло вино - 85 мл
● пекорино - 60 г
● зеленчуков бульон - към 750 мл парещ
● сол - на усет
● черен пипер - за поръсване (по желание)
● магданоз - за поръсване

Начин на подготвяне

Когато към елементарното ризото с гъби прибавим нотки на трюфел, получаваме друг и доста забавен усет. Каня ви да опитате.

Вместо подготвена трюфелова паста може да употребявате консервиран цялостен трюфел и да го настържете и смесите с малко маскарпоне или сметана и твърдо ароматно сирене.

Започнете с накълцване на лука и чесъна и ги запържете в зехтина, без да добиват тен - към 3-4 минути на сдържан огън. Сложете почистените и нарязани гъби и гответе още 3 минути.

Сипете ориза карнароли и бъркайте 1-2 минути, по-късно налейте виното и отново при непрекъснато бъркане гответе до изпаряване на алкохола - към минута.

Идва основният миг за всяко ризотото, а точно последователното прибавяне на горещия бульон при непрестанно бъркане. Докато една част от течността не се поеме, не се поставя последваща.

Целта е към ориза да се образува кремообразна обвивка от нишестето, което отделя (затова и се употребява специфичен сорт), само че в това време самите зрънца остават твърди, само че нежни, ал денте.

Целият развой на варене на ориза е към 15 минути или толкоз, колкото е указал производителят.

Две минути преди края на варенето се поставя маслото, сол, шепа настъргано пекорино и малко от трюфеловата паста за мирис. Така реализираме спомагателна кремообразност.

Разкошното ризото се сервира топло (ако се изчака, оризът ще поеме още влага и ще стегне, което не е препоръчително). Поръсва се с останалото пекорино, магданоз, малко черен пипер по избор и лъжичка от мощно ароматната трюфелова паста.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР