Разкопките на епископската базилика, която се намира в Гръцката махала

...
Разкопките на епископската базилика, която се намира в Гръцката махала
Коментари Харесай

Разкопките на епископската базилика във Варна тънат в бурени и боклуци


Разкопките на епископската базилика, която се намира в Гръцката махала са потънали в плевели и отпадъци. Останките се намират измежду кооперации сред улиците „ Хан Крум “ и „ Александър Батенберг “ във Варна, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Със стоплянето на времето растителността е почнала да избуява, на място се виждат най-различни отпадъци като опаковки и бутилки, които са повърхностно захвърлени от недобросъвестни жители. През късната древност Варна е имала лична автокефална черква. Именно останките от основната й базилика лежат в избуялата трева и плевели.

Археологическите изследвания на този значим раннохристиянски център не престават над 30 години. Епископската базилика е издигната в първата половина на V в. и е просъществувала 50-60 години. Тя е трикорабна, с два притвора. Изобразените върху мозайките й знаци на ранното християнство са незабравими - пауни, цветя и птици. След няколко десетилетия върху руините й е издигната нова базилика, като колонадата от втория интервал е заместена от солидни стени, издигнати с квадри от градската защитна стена на Варна. Тя е била със същия проект като на втората базилика, само че с мраморен под и евентуално е разрушена при завладяването на града от славяните в 614 година Базиликата е най-просторната в района на Варна, като размерите й са 40 на 16 м. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР