Разкъсаната язовирна стена в Нова Каховка вероятно ще забави контраофанзивата

...
Разкъсаната язовирна стена в Нова Каховка вероятно ще забави контраофанзивата
Коментари Харесай

Взривяването на Каховка - по примера на Сталин от 1941-ва

Разкъсаната язовирна стена в Нова Каховка евентуално ще забави контраофанзивата на Украйна. Но бедствието ще затрудни и дейностите на съветската войска. Предимства и дефекти има и за двете страни. Какви са те?

***

Встрани от човешкото страдалчество на хиляди, от тежките стопански и екологични последствия, пробивът в язовирната стена в Нова Каховка има и напълно изразителен боен съставен елемент – изключително на фона на украинската контраатака, която очевидно е почнала. Новата обстановка основава преимущества и дефекти – както за Киев, по този начин и за Москва. Картите в този момент се раздават още веднъж, написа в тази връзка ZDF.

Големи спънки пред украинската атака в района?

За момента наводненият сектор от фронта очевидно отпада като допустимо място за бойни дейности на украинските въоръжени сили. Още повече, че сега огромна част от напъните на украинските военни са съсредоточени в евакуацията на потърпевшите от наводнените региони,отбелязва ZDF. Освен това наводнението покачва равнището на водата в притоците по долното течение на Днепър, което може да докара до логистични проблеми навътре в страната. При тези условия украинска атака в района е немислима, изяснява немската медия.

Дори откакто водата бъде източена, за военните дейности в района ще има дълготрайни последствия. Според някои специалисти земята ще заблатена в продължение на седмици, в случай че не и месеци. Бързият прогрес е на практика неосъществим. Тежкото съоръжение евероятно просто ще затъне в калните сектори. Това ще е проблем за украинците, които в предходни офанзиви са разчитали на дейности с бързи и маневрени елементи, написа ZDF.

Инстинктивна реакция или опит да се подражава на Сталин

Британският “Гардиън ” отбелязва, че в случай че съветските сили фактически са разрушили язовираната стена в Каховка, е допустимо това да е била била инстинктивна отбранителна реакция против опасността от украинско контранастъпление в Херсонска област, осъществено посредством форсиране на река Днепър.

Но е допустимо също по този начин това да е бил опит да се подражава на Сталин - през 1941 година по негово предписание се унищожава по-големият язовир в Запорожие, с цел да се спре настъпващата немска войска. В този случай обаче следствията от събитията в Каховка ще бъдат понесени най-вече от цивилни жители и - което е парадоксално - от съветските бойци на левия южен бряг на Днепър, който е под контрола на окупационната войска, изяснява още “Гардиън ”.

Нови учъстъци от фронт

Нивото на водата в язовира „ Каховка “ към този момент е под 12 метра - по този начин наречената " мъртва зона ". Това значи, че равнището му е прекомерно ниско, с цел да зарежда няколко канални системи от руската ера, които доставят целия район, по-специално Херсонска, Запорожка област и Крим. Тези райони са значими и за производството на жито, а украинското министерство на земеделието предизвести, че без тези водоснабдителни канали те могат да се трансфорат в " пустини " още през идната година.

Макар че украинската контраатака в този момент ще е доста затруднена, спадането на равнището в язовира “Нова Каховка ” ще има неблягоприятен резултат и за руснаците, отбелязва ZDF. Преминаването на река Днепър ще бъде допустимо и на нови места, а Русия ще бъде принудена да следи и тези новопоявили се сектори на фронта.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР