Разходите за патентоване, насочени към малки и средни предприятия (МСП),

...
Разходите за патентоване, насочени към малки и средни предприятия (МСП),
Коментари Харесай

Таксите за патенти за малки и средни предприятия, университети и публични организации остават непроменени през 2023-та


Разходите за патентоване, ориентирани към дребни и междинни предприятия (МСП), университети и обществени научноизследователски организации, ще останат непроменени и през 2023 година, без значение, че се чака увеличение на таксите за заявяване към Европейското патентно ведомство (ЕПВ) с 5 на 100.

Това е заложено в Годишния работен проект за 2023 година на ЕПВ, съгласно който ще бъде прибавен пакет от ограничения за поддръжка в тясно съдействие с националните патентни ведомства. Планът бе подсилен от Патентното ведомство на Република България в границите на Административния съвет на ЕПВ, който се организира в интервала 13-14 декември в Мюнхен, Германия, оповестиха от Патентното ведомство.

" Приветстваме работния проект за идната година, защото той ще се концентрира върху нови принадлежности и цифрови процеси, които сигурно ще покачат успеваемостта и качеството във всички области на активност на ЕПВ, от които предприятията и бизнесът могат да се възползват ", сподели по време на срещата проф. Владя Борисова, ръководител на българското Патентно ведомство.

Тя добави: " Българското ведомство ще постави старания и през идната 2023 година да разкрие пред обществеността капацитета на единния патент за нововъведения, вложения и трансфер на технологии. Благодарни сме на ЕПВ за досегашното ни партньорство и сме извънредно удовлетворени от програмата за съдействие в региона на осведомителните технологии ".

По време на срещата делегациите на ЕПВ гласоподаваха присъединението на Молдова към Европейската патентна спогодба, като публично това се чака да стане през 2023 година, с което страните членки на Европейската патентна спогодба ще станат 40.

" Вярваме, че ще започнете да изграждате своята история на триумфа в региона на интернационалното съдействие и европейската интеграция и че този акт ще насочи нововъведенията и икономическия напредък на вашата страна, като по този метод ще помогне на всички нас да реализираме по-голяма успеваемост и резистентност за нашите консуматори ", сподели проф. Борисова в границите на приветствието. 

По данни на Европейската патентна организация, броят на поръчките пораства стабилно, като през 2021 година те са с 4,5 на 100 повече по отношение на миналата година. От всички поръчки 44 на 100 са от страни членки на ЕПО, 25 на 100 са от Съединени американски щати, 11 на 100 - от Япония. Най-голям е броят поръчки в региона на технологиите, като се следи нарастване в съвсем всички подсектори. С 9,4 на 100 нарастват поръчките при цифровите връзки, с 9,7 на 100 тези в региона на компютърните технологии. Близо 7 на 100 е нарастването при фармацевтичните поръчки за патентоване, 6,6 на 100 - в областта на биотехнологиите, 6,5 на 100 - в тази на измерванията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР