Първо в CNN: Двама от трима работници казват, че цените все още растат по-бързо от заплатите, показва ново проучване

...
Разходите за живот продължават да стресират американските работници, дори когато
Коментари Харесай

Разходите за живот продължават да стресират американските работници, дори когато инфлацията намалява от най-високите си нива от четири десетилетия.

Шестдесет и седем процента от служителите казват, че разходите за живот изпреварват растежа на техните заплати и заплати, според проучване на Bank of America, споделено ексклузивно с CNN в понеделник.

Това усещане се засили, като се повиши от 58% през февруари 2022 г. Това е въпреки факта, че инфлацията се охлади значително през последната година.

„Да, заглавните числа за инфлацията се предполага, че вървят в правилната посока. Но не изглежда така“, каза в интервю Лорна Сабиа, ръководител на решенията за пенсиониране и лично богатство в Bank of America.

Високата инфлация е основна причина само 42% от служителите да заявят, че се чувстват финансово добре, според проучването на Bank of America. Това е най-ниският процент в 13-годишната история на проучването.

По същия начин 64% от служителите казват, че са стресирани от финансите си. Сред по-възрастните милениали, тези на възраст от 35 до 44 години, 80% съобщават, че се чувстват стресирани от парите.

И жените са много по-притеснени от мъжете.

Потребителските цени са се увеличили с 3,7% през август спрямо година по-рано, според Бюрото по трудова статистика. Това е спад от 9,1% през юни 2022 г., когато цените на бензина скочиха над $5 за галон за първи път.

Въпреки че като цяло цените не се покачват толкова бързо, колкото през юни 2022 г., те все още се покачват. Всичко от яйца и коли под наем до вечер в ресторант е значително по-скъпо, отколкото преди пандемията. Средното семейство харчи около 700 долара повече на месец за същите стоки и услуги в сравнение с преди две години, според Moody’s Analytics.

С нарастването на инфлацията в средата на 2021 г. цените започнаха да растат много по-бързо от заплатите. Това означава, че реалните заплати, коригирани спрямо инфлацията, по същество се свиват.

Данните на Бюрото по трудова статистика обаче показват, че ситуацията е започнала да се обръща по-рано тази година, като заплатите най-накрая се покачват малко по-бързо от цените.

Слаби оценки за Bidenomics

Резултатите от проучването на Bank of America подчертават защо много американци изглежда не харесват Bidenomics и дават лоши оценки на президента Джо Байдън за икономиката – дори когато безработицата остава исторически ниска.

В анкета на ABC News/Washington Post, публикувана през уикенда, 44% от американците казват, че са в по-зле финансово при Байдън, най-много за всеки президент в анкетите на ABC/Post от 1986 г. насам.

Тези дни Белият дом получава повече вина, отколкото кредити за икономиката.

Анкета на CNN, публикувана по-рано този месец, показа, че 58% от обществеността казват, че политиките на Байдън са влошили икономическите условия.

Освен политическите проучвания се появиха и други признаци на финансов стрес.

Дългът по кредитни карти надхвърли 1 трилион долара за първи път. Все повече американци изостават със задълженията си по кредитни карти и заеми за автомобили. И броят на хората, които подслушват своите 401 (k) акаунти поради финансови затруднения, нарасна.

Особено жените са под финансов натиск.

23% от жените губят сън заради пари

Само 38% от жените казват, че се чувстват добре финансово, според проучване на Bank of America. Това е петгодишно дъно и спад от 55% миналата година.

„Това е огромен спад. Жените са много по-стресирани от финансите, отколкото мъжете“, каза Сабиа.

Почти една на всеки четири (23%) жени казват, че финансовият стрес ги държи будни през нощта, в сравнение със само 5% за мъжете, според Bank of America. Малко над половината (54%) от жените в проучването се тревожат, че няма да могат да свържат двата края поради инфлацията, в сравнение с 32% за мъжете.

А 39% от анкетираните жени казват, че е трябвало да търсят допълнителна работа, за да се справят с нарастващите разходи, повече от два пъти повече от мъжете (17%).

Проучването на Bank of America също установи големи различия между етническите групи.

Докато 61% от азиатските служители казват, че се чувстват добре финансово, само 44% от белите служители, 40% от испанците и 35% от чернокожите казват същото.

Sabbia каза, че посланието към работодателите е обезпокоително и подчертава защо е изключително важно те да въоръжат работниците с финансови ресурси като инструменти за бюджетиране и съвети от професионалисти.

„Имаше време, когато компаниите вярваха, че не е тяхно задължение служителите да се чувстват добре финансово“, каза Сабиа. „Сега компаниите осъзнават, че има пряко въздействие върху производителността, отсъствията от работа, ангажираността и лоялността.“

С други думи, да имате работници, които са финансово стресирани, не е добре за бизнеса.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР