Разходите за болнични само на Националния осигурителен институт, който плаща

...
Разходите за болнични само на Националния осигурителен институт, който плаща
Коментари Харесай

Над половин милиард са разходите на НОИ за болнични

Разходите за болнични единствено на Националния застрахователен институт, който заплаща след третия ден, към този момент надвишават половин милиарда лева, демонстрира предварителният доклад за осъществяването на бюджета на държавното публично обезпечаване за м.г. Сумата се е нараснала с още 12% и през 2017 година към този момент е 508.8 млн. лева Броят на платените компенсации за краткотрайна нетрудоспособност е 3.161 млн. към края на декември, с над 305 хиляди повече по отношение на 2016 година Само преди няколко години броят на болничните листове беше под 2 млн.

Отделно от сметката на Национален осигурителен институт са разноските на работодателите, които заплащат първите три дни от болничния, и за които няма данни. Според прогнози за актуалната година делът на бизнеса ще бъде към 180 млн. лева, а разноските на Национален осигурителен институт няма да паднат под половин милиарда лева Миналата есен осигурителният институт предложи да се понижи размерът на болничния през първите три дни от 70 на 50% от заплатата, само че след гневна опозиция се отхвърли от концепцията. В подмяна министър председателят Борисов подреди институциите и полицията да създадат " финален опит " да овладеят измамите с компенсациите, с цел да не се разболяват всички в петък и " айде в Гърция на отмора ". Той на едро оцени вредите за " над половин милиард ". Повече за тази акция не се чу, ограничения по този начин и не бяха препоръчани.

За разлика от възхода при болничните при пенсиите промяната, почнала през 2016 година, към този момент стартира да дава по-видим резултат. Миналата година в пенсия са излезли 97 637 лица, с 9442 лица, или 8.8%, по-малко по отношение на 2016 година Плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсия стартира през 2016 година, само че в първата година измененията не дадоха видим резултат. През 2017 година обаче понижение има при всички типове пенсии, дори наследствените и инвалидните, написа Сега.

Най-чувствителната разлика е при военни и служители на реда. При 6693 нови пенсионери от бранш " Сигурност " през 2016 година предходната година броят им е паднал на 1861 души. Полицаи и военни се ориентираха всеобщо към пенсиониране при започване на 2016 година, когато за тях за пръв път беше въведена минимална възраст за пенсия (52 година и 10 месеца тогава, 53 година и 2 месеца сега). Даден беше обаче временен интервал до края на тази година, в който хората от бранша могат да се пенсионират по старите условия. Забележимо понижение има и при наследствените пенсии. Докато през 2016 година те бяха с над 38% повече, в сравнение с през 2015 година, предходната година наклонността е противоположната - наследствени пенсии са получили 14 096 лица, с 15% по-малко.

При инвалидните пенсии, които са бодил в очите на ръководещите, за втора година се вижда позитивната наклонност да няма растеж на новите пенсионери. С това обаче положителните вести свършват. В началото на дебатите за промяната в ТЕЛК там статуквото е непоклатимо - инвалидните пенсии заради общо заболяване остават към 30% от всички новоотпуснати персонални пенсии. С право на инвалидна пенсия са се сдобили 25 638 българи, едвам с 684 души (2.6%) по-малко по отношение на 2016 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР