Разходите за Балкански поток“ са сигурни, докато приходите засега не

...
Разходите за Балкански поток“ са сигурни, докато приходите засега не
Коментари Харесай

Експерт за „Балкански поток“: Разходите - сигурни, приходите - не

Разходите за „ Балкански поток “ са сигурни, до момента в който приходите към този момент не са, съобщи пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение. Той разяснява тематиката преди днешната гала по откриването на „ Турски поток “ в Истанбул, на която ще участва и министър председателят Бойко Борисов.
„ Става въпрос за много рискова инвестиция – към 3,5 милиарда лева с лихвите по заема и Данък добавена стойност. Рискова наподобява тази интервенция, само че по този начин или другояче към този момент е почнала. Според мен по скоро няма да излезе сметката “, съобщи той.

Със строителството на „ Балкански поток “ няма никакви проблеми, по-вероятно е проблемите да дойдат след това със схемата за запълване на този газопровод, счита Димитров и посочи: „ Българското държавно управление се пробва да го показа за част от българската газопреносна мрежа и за оборудване, по което може да се придвижва всевъзможен газ с една дребна детайлност обаче – че различен газ, с изключение на съветски, към този момент няма. Има въпреки всичко оставен свободен потенциал от единия завършек на газопровода 10%, а от другия – 20% за различен газ, само че това на мен ми се коства прекомерно малко “.

През цялата предходна година и сега втечненият природен газ е доста по-евтин от тръбопроводния, който доставя Русия, акцентира също Пламен Димитров и добави:

„ Турция има огромен потенциал за банкет на полутечен газ, тя стартира да купува от ден на ден от него и да купува все по-малко от Русия. Това значи, че даже първата тръба на „ Турски поток “, предопределена за турския пазар, може да се окаже незапълнена и да се окаже, че на доста повече газ би трябвало да се търси път към Централна Европа през България “, сподели още Димитровл

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР