Разходите вече са доста по-големи от заплатите. Тревожните сметки направи

...
Разходите вече са доста по-големи от заплатите. Тревожните сметки направи
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Разходите по-големи от заплатите

Разходите към този момент са много по-големи от заплатите. Тревожните сметки направи икономистът Мика Зайкова, доайен на два Народното събрание като народен представител от Има Такъв Народ.

Издръжката на тричленно семейство с едно дете към този момент е над 2700 лева, а междинната заплата у нас чисто е 1500 лева Това значи, че при двама работещи родители със междинна заплата приходите едвам ще покриват режийните, храната и превоза на семейството. А при упования потрес с тока, парното и газа през зимата, заплатите въобще няма да стигат за прехрана.
Хората, които са на минимална заплата, са действително изправени пред бедност.
Издръждата на един човек в независимо домакинство е стигнала до 1525 лв. за месец. За тричленно семейство с едно дете до 14 години тя е към 2700 лв., заяви Заякова в студиото на bTV, базирайки се на данни на КНСБ.

По нейни сметки, разноските за храна се усилват със 106 лв. на месец, за превоз – с 11 лв., за опазване на здравето – с 15 лв. и така нататък Оценката на Зайкова е, че животът е поскъпнал доста, изключително на фона на това, че междинната заплата за страната е 1730 лв. или чисто – към 1500 лв..

Мика Зайкова акцентира, че от 3 млн. работещи у нас, 640 хиляди получават минимална заплата. Тя изясни също, че доста българи остават под чертата на естествената прехрана, не под така наречен линия на бедността, която сега се чака да бъде вдигната.
В България има грубо неравноправие сега. По данни на Българска народна банка 84% от спестяванията в банките принадлежат на 1% от популацията. 60% от българите нямат никакви спестявания, акцентира Зайкова.
В миг на повишение на цените и висока инфлация – чака се тази година да е 20%, хората без спестявания могат само да понижат харчовете, разяснява икономическият специалист.

Според нея държавното управление на Кирил Петков е оставило безпорядък освен в енергетиката, само че и във финансите. По думите ѝ държавното управление не може да помогне на най-бедните, тъй като приходите от налози за последното тримесечие са три пъти по-ниски от тези за първото.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР