Разходите в държавния бюджет за украинските бежанци през 2023 година

...
Разходите в държавния бюджет за украинските бежанци през 2023 година
Коментари Харесай

26 млн. лева от държавния бюджет са отишли за украинските бежанци у нас през 2023-та

Разходите в държавния бюджет за украинските бежанци през 2023 година са над 26 млн. лв.. Тези данни заяви финансовият министър Асен Василев по време на петъчния парламентарен надзор.

Според данните във Финансовото ведомство 56 млн. лв. са дадени през 2023-та за хотели за украинските бежанци - 37,6 млн. лв. от тях са за дължими суми от 2022 година. 1,5 млн. лв. са били заделени за обществени разноски. Над 4000 бежанци са получили еднократна помощ и поддръжка за интеграция на труда. Работодателите са получи 6,8 млн. лв. за наемане на нови лица. 

3,9 млн. лв. са отпуснати под формата на ваучери за храна на стойност 100 лв. за фамилии и техните деца по Оперативна стратегия за храни или главно материално подкрепяне.

Асен Василев изясни, че разноските по ваучерите за храна и развиването на човешките запаси, както и за интеграцията на пазара на труда, са напълно покрити с европейски средства. 

Преди няколко дни Министерският съвет удължи временната  закрила за украинските бежанци и през 2024-та година. То стартира да тече от 4 март.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР