Разходите на здравната каса растат значително през последните години без

...
Разходите на здравната каса растат значително през последните години без
Коментари Харесай

"Демократична България" призова всички данни на здравната каса да станат публични

Разходите на здравната каса порастват доста през последните години без забележим резултат върху качеството на опазването на здравето. Плащането на медикаменти на повишени цени на някои лечебни заведения и други схеми за източване на касата се приказва от дълго време, само че за първи път получаваме удостоверение от такова равнище. Това се споделя в позиция на " Демократична България " откакто в изявление пред Дарик в събота шефът на касата Дечо Дечев разгласи схемата за повишените цени на медикаментите.

Според обединяването, с цел да види обществото цялостната картина на злоупотребите в касата, би трябвало всичките й данни да бъдат оповестени според условията на Закона за достъп до социална информация.

" От Демократична България призоваваме доктор Дечев в оставащия интервал на мандата си (който изтича на 12 март - бел. ред.) да разгласява оптимално доста данни в отворен, машинно четим формат, тъй че да са вероятни разбори и инспекция на изнесените изказвания ", показват от обединяването.

Данните, които би трябвало предпочитано да бъдат отворени, са за всички реимбурсирани медикаменти с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития, показват от " Демократична България ". Допълват, че данните би трябвало да бъдат детайлни, а не агрегирани, с цел да не бъдат скрити значими изводи посредством статистически трикове.

" От Демократична България предлагаме на доктор Дечев експертна техническа и юридическа поддръжка с цел да реализира тази бистрота, ако срещне опозиция в организацията, която ръководи ", се споделя в позицията на обединяването.

В нея се добавя, че здравната каса би трябвало да бъде доста по-прозрачна, с цел да може приключването на средства да бъде пресечено посредством публичен напън, който е вероятен единствено когато има задоволително съответни данни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР