Разходите на крайните потребители за услуги в публичния облак ще

...
Разходите на крайните потребители за услуги в публичния облак ще
Коментари Харесай

Генеративните AI и метапространството предефинират облака


Разходите на крайните консуматори за услуги в обществения облак ще се усилват с по към 20% годишно до 2026 година (снимка: CC0 Public Domain)

Разходите на крайните консуматори за услуги в обществения облак ще набъбнат с 21,7% до общо $597,3 милиарда през 2023 година по отношение на $491 милиарда през 2022 година, предвижда Gartner. Набиращите скорост нови технологии като генеративните AI, Web3 и метапространството (или виртуалната реалност) са измежду факторите, които ще допринесат за увеличеното потребление на обществени облачни услуги, откриха анализаторите. По-нататък Gartner планува гладко повишаване на разноските до 2026 година Тогава 75% от организациите ще употребяват модел на цифрова промяна, основан на облака.

Условно Gartner разделя разноските за услуги в обществения облак на няколко бранша. Сегментът „ инфраструктура като услуга “ ще се радва на най-високия растеж на разноските на крайните консуматори през 2023 година с 30,9% нарастване по отношение на 2022 година За „ платформа като услуга “ вложенията ще набъбнат с 24,1%. SaaS, най-големият сегмент от облачния пазар от позиция на потребителските разноски през днешния ден, ще продължи да пораства с ритъм от 17,9% до 197 милиарда $ през 2023 година

Доставчиците на приложния пласт виждат у своите клиенти, че желаят „ да преработят SaaS предложенията за нараснала продуктивност, употребявайки облачните благоприятни условия, вграден AI и композируемост “, споделя Сид Наг, вицепрезидент по анализите в Gartner. Икономическата неустановеност също може да бъде фактор за днешните решения за покупка. Все отново тя не наподобява да е забавила изключително вложенията в облака, добавя Наг.

Фактори на повишаването

„ Следващата фаза на напредък на IaaS ще бъде стимулирана от потребителското преживяване, цифровите и бизнес-резултатите и устрема услугите да се предложат на първо време във виртуалния свят “, сподели Наг. „ Новите технологии, които оказват помощ на бизнеса да взаимодейства по-тясно и в действително време с клиентите си, такива като чатботове и цифрови близнаци, разчитат на облачна инфраструктура и платформени услуги, с цел да се отговори на възходящите условия за изчислителна мощ и потенциал за предпазване “.

„ Web3 и метапространството в последна сметка се нуждаят от солидна мащабируема инфраструктура, с цел да работят. Само по този начин те могат да обезпечат преживяването за крайния консуматор при приложенията, които употребяват тези технологии “, изясни Наг. Организациите, възнамеряващи да се възползват от тези нови технологии, би трябвало „ да калибрират разноските си за облака въз основа на това какъв брой огромно възнамеряват да употребяват въпросните технологии за своите приложения и работни натоварвания “, сподели той.

Технологичното развиване трансформира решенията за покупка

Днес новаторските организации търсят технология, която може:

Всички тези аспекти могат да бъдат осъществени посредством програмен продукт, поддържан в облака, според от потребностите на компанията.

„ Възползвайте се от опцията да извършите крачка напред пред конкуренцията, като увеличите разноските за облака в целевите области по добре обмислен метод, с цел да разгърнете самодейностите за цифрова промяна – както външно от позиция на B2B и B2C, по този начин от позиция на модернизирането на… вътрешните ИТ ”.

Анализаторите прецизират, че, защото доста постоянно покупката на технологии се прави от бизнес-лидери отвън ИТ сферата, от време на време може да е мъчно да се планува кой какво ще „ донесе “ в организацията. Въпреки това ИТ отделът постоянно има присъединяване някъде в процеса на внедряване и разрастване, затова към момента е основна публика, когато става дума за придобиването на нови технологии.

Генеративни AI

Генеративните AI в този момент са главен фактор за решенията на фирмите за закупуване на дадени нови ИТ системи. Технологията изисква доста изчислителна мощ и в същото време е изправена пред „ преграда за доверието “. Поверителността остава основен проблем, когато става дума за генеративните AI, само че през днешния ден организациите не би трябвало да се стопират, в случай че възнамеряват да го внедрят, сподели вицепрезидентът-анализатор в Gartner Авива Литан.

Тъй като хиперскейлърите имат оборудването да се оправят с инфраструктурата, нужна за огромни езикови модели, те наблюдават изключително деликатно развиването в това пространство. Те ще продължат да усъвършенстват опциите на своите облачни системи, с цел да могат да отговорят на потребностите на тези AI модели “, споделя Наг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР