Разгромът на "Ислямска държава" в де факто столицата й Ракка

...
Разгромът на "Ислямска държава" в де факто столицата й Ракка
Коментари Харесай

Разгромът на "Ислямска държава" в Ракка може да е начало на нови проблеми за САЩ

Разгромът на "Ислямска страна " в де факто столицата й Ракка може да е единствено началото на нови компликации за Съединени американски щати в напъните им за ограничение на дейностите на групировката, както и за стабилизирането на района, като в това време Вашингтон се пробва да формулира цялостна тактика за Сирия.

Миналия вторник след края на четиримесечна борба подкрепяните от Съединени американски щати милиции оповестиха победа над "Ислямска страна " в Ракка, развявайки знамената си над последните джихадистки позиции. ИДИЛ завладя града през януари 2014 година от размирен фракции, сражаващи се против ръководството на сирийския президент Башар Асад, написа организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

"Макар и отвоюването на Ракка по своята значимост да е знаково събитие, успеха може да се дефинира съвсем като пирова ", сподели Билал Сааб, старши анализатор от Института за близкоизточни проучвания. "Да се успокои икономическото и политическото неодобрение на сунитите по този начин, че да не се появи нова ИДИЛ, ще бъде също толкоз значимо, колкото и военните дейности. "

Ракка беше първият високомерен град от "Ислямска страна " преди стремителната поредност от победи в Ирак и Сирия, вследствие на които милиони попаднаха под ръководството на самопровъзгласил се халифат, който приемаше закони и печаташе паспорти и пари.

Тази година групировката загуби огромна част от иракските и сирийските си територии, в това число най-ценното си владеене, иракския град Мосул. В Сирия тя беше изтласкана в тясна линия земя в долината на река Ефрат и околната пустиня.

Според близкоизточни анализатори най-големите проблеми за Съединени американски щати и сътрудниците им след изтласкването на "Ислямска страна " от Ракка се свеждат до следните въпроси: от кое място да се намерят пари за възобновяване на опустошения град, по какъв начин да се подкрепи новата локална власт предвид на предстоящите партизански дейности, както и по какъв начин Асад, който е подкрепян от Иран и Русия, да не си връща контрола над града.

"Истинският проблем е, че ИДИЛ ще се трансформира в злопаметен фантом, който ще дебне и ще провокира безпорядък в сигурността в следвоенната конюнктура, както и в работата на локалните органи за самоуправление, с цел да подрони позициите на Съединени американски щати и сътрудниците им ", сподели Ник Херас от Центъра за проучвания на актуалната американска национална сигурност.

Източник от Държавния департамент съобщи, че Вашингтон остава зает с мирния развой в Женева, както и че поддържа "участието в тези полемики на допустимо най-широк кръг сирийски представители ".

Той сподели, че Съединени американски щати и съдружниците им ще продължат да подсигуряват филантропична помощ и да поддържат напъните за стабилизиране на тези региони, "включително ще продължат разминирането, възобновяване на съществени комунални и битови услуги и ремонтирането на учебните заведения ".

По думите на източника задачите на американската страна плануват също "подкрепа за органи за локално самоуправление, които са представителни за дадения регион, управляват се от цивилен лица и популацията им има доверие ".

Когато през 2011 година Асад използва мощ за потушаване на изначало мирния протест против над 40-годишното ръководство на фамилията му, това провокира революция. Конфликтът спомогна за основаването на вакуум, който след това "Ислямска страна " запълни, превземайки част от Сирия.

През 2015 година Русия се намеси с военна помощ за Асад.

"Най-голямото предизвикателство за Ракка и локалните сирийски сътрудници (на САЩ), които се пробват да възстановят града, е неяснотата към политиката на държавното управление на Тръмп по въпроса за Сирия ", сподели Херас.

"Необходимо е да се изпрати обръщение, че Съединени американски щати имат намерение да поддържат сили в регионите, които са лишили от контрола на Ислямска страна, с цел да следят работата по стабилизирането им и в по-широк проект да работят с негласната цел да не позволяват Иран да върне цялата страна под контрола на Асад ", сподели той.

Според анализатори Съединени американски щати наподобява нямат устойчива тактика за стабилизиране на района, а в още по-малка степен за възобновяване на забуксувалия кротичък развой от Женева под егидата на Организация на обединените нации.

"И преди сме печелили и губили градове ", сподели сенатор Бен Сасе от Републиканската партия. "Тази победа ясно демонстрира потребността от цялостна тактика за Сирия. "

Според поискал анонимност американски формален източник "дали руснаците фактически желаят Сирия още веднъж да бъде единна страна ще си проличи по това дали са подготвени да се върнат към Женевския развой ".

Сааб, анализаторът от Института за близкоизточни проучвания, съобщи, че въздействието на Съединени американски щати в Сирия може да е прекомерно едва, с цел да влияят на процесите там.

"Вложените от нас средства и старания (в Сирия) постоянно ще бъдат лимитирани ", сподели той. "Отстъпихме терена на Русия и иранците и общо взето към този момент е прекомерно късно да се намесим съществено, за ефикасна интервенция от наша страна ще е належащо да бъдат поети известни опасности. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР