Разграничаването на сръбска и албанска част в Косово би могло

...
Разграничаването на сръбска и албанска част в Косово би могло
Коментари Харесай

Ивица Дачич предлага „сръбско” и „албанско” Косово

Разграничаването на сръбска и албанска част в Косово би могло да докара до трайно разрешаване на спора сред представителите на двата етноса. Това съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич пред държавната телевизия Ер Те Ес.

„ Това би трябвало да се направи до момента в който към момента може. Няма доста време”, акцентира някогашният министър председател. Според него по този метод ще се реализира компромис сред двете непримирими позиции – на Белград (че някогашната югославска провинция остава сръбска) и на Прищина (че Косово в този си тип е самостоятелна страна, която може да продължи да съществува в сегашния си вид).

По думите му и при двата разновидността сърбите губят – при единия не може да се реализира съглашение, а при другия би изглеждало, че Косово е изгубено. Така единствената алтернатива остават отстъпките и от двете страни. Дачич уточни, че сходно предложение би било обвързано с признание на независимостта на Косово от страна на Сърбия, което другояче няма по какъв начин да се случи.

Външният министър означи, че английският дипломат в Белград го е предизвестил, че Лондон е срещу смяна на границите. „ Казах му, че не е комфортно да приказват за това, тъй като те трансформираха границите на Сърбия. Косово в никакъв случай няма да стане член на Организация на обединените нации без съглашение със Сърбия”, безапелационен беше Дачич.

Думите му незабавно провокираха остра реакция отвъд границата. „ Границите на Косово са интернационално приети и концепциите на Сърбия за смяна на границите са рискови и неприемливи”, съобщи някогашният външен министър на Косово Енвер Ходжай. Той добави, че страната му е „ мултиетническа”.

" Ако Сърбия непрекъснато води акция срещу участието на Косово в интернационалните организации, за каква нормализация приказваме ", добави Ходжай в „ Туитър”.

Няколко положителни думи за Слобо

В изявлението си за Ер Те Ес Дачич, който е някогашен представител на Слободан Милошевич, съобщи, че е липсващ притежаваният от Сърбия оригинал на Дейтънското съглашение, а също по този начин липсва и документ, подписан от американския делегат Ричард Холбрук, съгласно който Съединени американски щати в никакъв случай няма да признаят Косово (САЩ в последна сметка са измежду първите, които признават без значение Косово на 18 февруари 2008 г.-б.р.).

" Ограбиха всичко, когато арестуваха Слобо, нищо не остана ", сподели Дачич.

Изчезването на документите беше доказано и от политици от партията, която пристигна на власт след Милошевич. Едно от обяснението за изгубването на контракта от Дейтън е, че може да е бил загубен при евакуацията на архивите по време на бомбардировките от 1999 година

Дачич изрази оскърбление от това, че, съгласно него, не се знаят заслугите за мирния развой на съдения за закононарушения против човечеството Милошевич: „ Дейтънското съглашение е негово дело, както и единственото, за което се държим през днешния ден, а това е резолюция 1244 за Косово”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР