Разгражда я до оригиналните й компоненти, за да бъде рециклиранаНовооткрит

...
Разгражда я до оригиналните й компоненти, за да бъде рециклиранаНовооткрит
Коментари Харесай

Мутантен ензим „изяжда“ пластмасата

Разгражда я до истинските й съставни елементи, с цел да бъде рециклирана

Новооткрит ензим дава обещание да реши рецесията със замърсяването от пластмаса

Учени сътвориха инцидентно мутантен ензим, кадърен да разгради относително бързо пластмаса. Разработката е обещаваща и може да помогне на човечеството да реши рецесията с пластмасовото замърсяване?

На едно бунище през 2016 година японски откриватели откриха първата бактерия, способна да употребява пластмаса. По-късно интернационален екип от откриватели стартира да изследва бактериите, с цел да разбере по какъв начин действат те – и по случайност, ги направи още по-добри.
още по тематиката
Изследванията, водени от Университета в Портсмут и Националната лаборатория за възобновими енергийни източници (NREL) на Съединени американски щати, са довели до основаване на ензим, кадърен да разгражда пластмасови бутилки от полиетилен терефталат (PET), написа GreenTech.bg. Лошата вест, съгласно NREL, е, че бактерията не е способна да яде задоволително бързо, с цел да се приложи за справяне с пластмасите в индустриален мащаб.

Но манипулирайки ензима, с който работи бактерията, интернационалният екип „ по нехайство “ подобрил способността й да гълтам пластмаса. „ Това е непретенциозно усъвършенстване от 20 % в действителност не е най-важното, “ споделя Джон МакГейхайн, професор в Университета в Портсмут, пред Гардиън. „ Невероятно е, тъй като ни споделя, че ензимът към момента не е усъвършенстван. Това ни дава опция да използваме цялата технология, прилагана в развиването на други ензими в продължение на доста години, с цел да създадем супер-бърз ензим “.

Мутиралият ензим стартира да разгражда пластмасата след няколко дни контакт с нея. „ Това, което се надяваме да създадем, е да използваме този ензим, с цел да превърнем пластмасата назад в нейните истински съставни елементи и по този начин да можем да я рециклираме “, добавя МакГийхан. „ Това значи, че няма да се постанова да сондираме повече за нефт и, най-много, че ще понижим количеството пластмаса в околната среда “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР