Разграбват къщите в обезлюдени села, показа справка в брокерски агенции.

...
Разграбват къщите в обезлюдени села, показа справка в брокерски агенции.
Коментари Харесай

Българи дават луди пари за къщи насред нищото

Разграбват къщите в обезлюдени села, сподели информация в брокерски организации. Една от постройките беше в габровско село без поданици и беше продадена за 130 000 евро, написа Телеграф бг.

В множеството от обитаемоте места с нулево население у нас къщите или останките от тях не се продават, само че аграрни фондове всеобщо изкупуват имоти в тях.
Оферти
Сред дребното предложения за продажба на къщи беше реставрирана вила за 130 000 евро в Долни Радковци, което е на 11 километра от град Трявна.

По последни данни в селото има 1 човек и 6 къщи. Постройката, която до предходната седмица беше в продажба, е ремонтирана и е на 2 етажа по 80 кв. м жилищна повърхност, които са обзаведени. Първият етаж включва кулоар, тоалетна и баня настрана и две спални.

На втория има кухня с камина, хол, спалня, тоалетна и килер. Къщата е с локално отопление, като на втория етаж в хола има и климатик.

Пред вилата има построена покрита веранда от 50 кв. м, баскетболно игрище от 130 квадрата. Разполага също с бетониран двор и 1000 кв. м овощна градина.

От брокерската организация, която предлага къщата, описаха на запитвания от купувачи, че са свалили обявата, тъй като евентуално къщата към този момент е продадена непосредствено от собственичката й.

Във Великотърновско единствено с един гражданин съгласно преброяването през 2021 година е село Осенарите. До предишния понеделник там се продаваше къща от 1500 квадрата с 3 стаи, каменна плевня и други икономически постройки. На 20 метра от парцела има вода, а до него води черен път.

Брокери обясниха, че притежателите са поискали обявата да бъде свалена същата седмица. Или са продали парцела непосредствено, или са решили да си го оставят, разясниха от организация за недвижими парцели пред кандидат-купувачи. Цената на парцела е била 11 000 евро.

В изоставеното габровско село Балалея в община Дряново към момента се продава солидна жилищна постройка с повърхност от 107 квадрата и двор от 632 кв. м. Цената на къщата е 9500 евро, като брокерите акцентират, че става дума за екологично чист регион в планината.
Земя
Фондове за изкупуване на аграрни земи търсят парцели и в обезлюдените села, където са подготвени да влагат в имоти, сподели още инспекцията.

Едно от изоставените местности е софийското Неделище, което се намира покрай град Драгоман. В региона се продава най-вече земеделска земя, като за 900 квадрата ще ви желаят към 5400 евро.

Изоставят се и бизнеси в градовете към обитаемоте места без поданици. В град Раднево, наоколо до обезлюденото старозагорско село Овчарци, се дава чартърен магазин за хранителни артикули от 27 квадрата за 200 евро.

След последното броене на националната статистика през 2021 година стана ясно, че общо 199 са обитаемоте места, в които не живее никой.

Става дума за региони с 0 население в областите Габрово, Велико Търново и Кюстендил. Основната причина за понижаване на популацията в последните две години у нас е не заминаването на хората в чужбина, а негативният приръст, показват от статистиката.
Туризъм избавя Лещен
Някои села, застрашени от обезлюдяване преди 10 години, са съумели да се преборят с казуса, най-малко към този момент, разясниха брокери. Едно от тях е гърменското село Лещен.

За 10 години жителите му са се нараснали. Към септември 2022 година жителите на селото са 12 души, до момента в който при предходното броене са били едвам 8.

Там се продават и парцели, като цените им потеглят от 50 000 евро за земя. Селцето е известна туристическа дестинация и сега там има предложения за къщи, заведения и имоти. Цените потеглят от 52 000 евро за земя от 560 кв. м с каменна сграда, която е била плевня.

За 180 000 евро – 200 000 евро сега се търсят притежатели на три къщи в селото. Всяка е обзаведена и съвременно оборудвана.

Двуетажна вила, която може да се употребява за фамилен хотел, се предлага за 90 000 евро. На първия етаж има изцяло обзаведена всекидневна с камина, спалня и баня. Разполага и с помещение за кръчма. Вторият етаж е с четири спални и четири санитарни възела.
Хотели за милиони в Паничище
Село Паничище в Рила е друга хитова туристическа дестинация с малко поданици, само че с позитивна наклонност за развиване и без заплаха да се обезлюди изцяло, надяват се локалните.

Към края на предходната година там е записано население от едвам 9 души. Селцето е известно кътче за почивка и сега там се продават хотели за милиони. Сред хитовите предложения е огромна постройка от над 4300 квадрата за 1 090 000 евро.

Представлява 6-етажна солидна сграда, с четириетажно и едноетажно ниско тяло.

Имотът е употребен като база за образование и преквалификация на фрагменти. Хотелската част е с потенциал 65 места за настаняване в два мезонета, пет жилището и шест тройни стаи. Разполага със закрит басейн и сауна, фитнес зала, външно игрище.

Има асансьор и централно отопление. Цял туристически комплекс от хижа и хотелска част от 1200 квадрата се продава за 1 300 000 евро в Паничище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР