Разговорите за енергийната сигурност на една страна са изключително важни

...
Разговорите за енергийната сигурност на една страна са изключително важни
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Не може енергийната сигурност на една държава да зависи от един доставчик

" Разговорите за енергийната сигурност на една страна са извънредно значими и всеки, който е отпред на страната, би трябвало да разбере, че тя е приоритет за всяко едно българско държавно управление ". Това сподели, някогашен министър на нововъведенията и растежа, в предаването " Светът е бизнес " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

" Това, което се случи с " Газпром ", е извънредно сериозен проблем, тъй като България не е спряла контракта. Ние почтително си заплатихме редовата сума и чакахме да получим газа, който е контрактуван с тях. Не може енергийната сигурност на една страна да зависи от един снабдител и той едностранно да стопира осъществяването на контракта си, без значение каква е повода ”, сподели гостът.

" Ние ясно показахме какво вършим - намираме разнообразни източници на газ, тъй че да не подвластен единствено от доставчика, който е спрял нашия газ ", акцентира той. “Ако “Газпром ” размислят и кажат, че можем да си платим, както и до момента, както е по контракта, който не е анулиран, това е единственият диалог, който можем да имаме с тях ”, счита Лорер.

" Но България ще продължава да купува газ оттова, откъдето той е разполагаем, с цел да задоволим потребностите на българската стопанска система, добави Лорер. “Както видяхте, първите седем танкера бяха контрактувани за доста малко време ”, добави той.

" Българската стопанска система се оправя добре в тези условия. Тя пораства с 4-5%, което е показателно, че ние се приспособяваме и българската стопанска система стои добре на картата. Така че, войната в Украйна не можа да провокира вреди за нея, а даже в противен случай ", счита някогашният министър.

Българският стопански модел до скоро беше основан на евтина земя, евтина електрическа енергия и евтина работна ръка. Това беше главният претекст задграничните вложители да идват тук, сподели събеседникът. По думите му " с течение на времето и трите ресурса свършват ". За да можем да сме конкурентостпособни, би трябвало да привличаме производства, които имат висока добавена стойност. България към този момент стартира " да излиза на картата като място, където можеш да създаваш умни артикули, а не просто да бълваш евтина продукция ".

На въпроса какво е мястото в политическата теория на " " на развиването на финансовия пазар в България гостът сподели, че пазарът “е в своите прекомерно ранни дни ”. “Знаете, че увеличихме лимита за набиране на капитал от започващи предприятия на борсата на пазара BEAM. Заедно с това самата регулация на българската фондова борса е надалеч от европейските стандарти и с цел да можем да я развием, имаме много работа ”, сподели още той.

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР